„Crimele din 2018” sau a doua parte a unei retrospective

De departe, cel mai important eveniment pe linie crime a fost, pentru mine, prima traducere în străinătate. Alături de alți 20 de scriitori, reprezentând în total 7 țări (Bulgaria, Croația, Grecia, Serbia, Slovenia, Turcia și, evident, România, de unde i-am avut alături de Lucia Verona și Bogdan Hrib), am apărut în antologia grecească BalkaNoir (ed. Kastaniotis). Povestirea mea, Un caz de înec, are ca element central un scriitor găsit decedat în Complexul Weekend din Târgu Mureș. Se pare că, în perioada următoare, volumul va fi tradus și în unele dintre țările participante, lucru care nu poate decât să mă bucure.

Seria Vagabond a scos în lume al treilea volum, Picătura chinezească. De data aceasta, Dinu ajunge la București, unde investighează dispariția unei tinere chinezoaice ai cărei părinți lucrează la „Dragonul Roșu”. Spre deosebire de primele două cărți, care oarecum se completează una pe cealaltă, aceasta a fost concepută pentru a se putea citi independent. În seria propriu-zisă (cu Dinu erou principal) vor mai apărea încă două cărți, dar deja am scris o serie de spin-offs sub formă de povestiri și e posibil ca anul viitor să nu aducă romanul al patrulea al seriei, ci un roman spin-off.

Că tot vorbeam despre aceste povestiri, două dintre ele au apărut anul acesta. Este vorba despre Printre legende și Răsfăț la micul dejun. Cea dintâi face parte dintr-un proiect demarat cu succes anul trecut. Volumul de anul acesta, Domino 2: Misterele Râșnovului, readuce alături personajele seriilor lui Bogdan Hrib, Petru Berteanu, Anamaria Ionescu, Daniel Timariu, Teodora Matei și, firește, Vagabondul meu. Din nou, personajul secundar al seriei, comisarul Duca, devine protagonist și, deși aflat în concediu, ajută la dezlegarea unui mister din Brașov – ce are legătură cu o anchetă de mare anvergură desfășurată în Râșnov și în împrejurimi.

Cealaltă povestire a fost scrisă pentru antologia Gastro Noir a lui Bogdan Hrib, volum ce include crime legate de anumite rețete culinare – rețete regăsite la finalul volumului, astfel încât și cititorii să poată omorî folosind găti delicatesele cu pricina. Eu m-am folosit de un fel de mâncare inventat de mine acum aproape două decenii (inspirat de o rețetă a tatălui meu, adaptată după una de ochiuri franțuzești). Acțiunea se petrece în Oradea, unde doi polițiști anchetează o serie de decese aparent fără legătură unele cu altele. De ce spun că au legătură cu seria Vagabond? Pentru că… n-au. Dar unul dintre personaje va apărea în volumul al patrulea, așa că nu e, dar va fi un spin-off. Complicat. 😛

Toate cele trei volume au apărut la editura Tritonic.

Stați pe-aproape, pentru că urmează curând și ultima parte a retrospectivei. 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *