Frontiera

– un volum din universul Frontierei –

25 martie 2017 (prima ediție 2006)

Editura Tritonic

266 pag. / 278 pag

ISBN 978-606-749-214-9 / 978-606-749-224-8

 

Introducere

Primele tentative de a scrie această carte au avut loc undeva, pe la începutul anilor ’90. Dacă îmi aduc bine aminte, alesesem un titlul de genul Planeta Morţii. Ideea a cunoscut numeroase modificări şi în anul 1999 m-am apucat să desenez harta planetei pe care se petrecea acţiunea. Noua versiune a fost gata prin 2004 şi, la sugestia lui Horia Nicola Ursu, am ajuns cu ea la editura Amaltea, la Cristian Cârstoiu. El m-a dat pe mâna lui Florin Pîtea, de la care am primit un telefon: „Romanul are potenţial, dar nu este publicabil în stadiul actual. Vrei să lucrăm pe el?” Evident, am spus da.

Am fost foarte impresionat de implicarea cu care Florin s-a aplecat asupra textului meu. Până la final, am eliminat cam un sfert din roman, iar din ce a rămas mai bine de jumătate a fost rescris complet. La momentul acela, aveam în plan să mai scriu vreo cinci cărţi în continuarea romanului, proiect care nu s-a concretizat. Volumul a fost lansat în 2006 la Bookfest – primul târg major de carte la care am participat.

Un deceniu mai târziu am revenit asupra romanului. Între timp, speciile, tehnologia şi istoria universului Frontierei fuseseră clarificate în alte scrieri, prin urmare era nevoie să refac acest volum pentru a se integra într-un tot unitar. Am profitat de ocazie pentru a readuce în text firele narative secundare eliminate în procesul rescrierii primei ediţii, deoarece, pe atunci, erau incomplet dezvoltate. În final, cam trei sferturi din roman a ajuns să fie rescris.

Intriga

Adrian Kavinski ajunge pe Elba, o planetă izolată. Intenţia lui este de a participa la un concurs, etapă necesară în perfecţionarea tehnicii în care s-a antrenat. Acolo îşi întâlneşte trei foşti prieteni din adolescenţă, alături de care descoperă că Elba reprezintă poarta către alte universuri.

Echilibrul între toate aceste universuri este rupt, iar cei patru devin piese cheie în rezolvarea acestei probleme.

Primire

Îmi amintesc că prima ediţie a fost criticată de scriitorul Liviu Radu într-o publicaţie online, în timp ce un cititor a lăudat-o pe blogul personal.

În anul 2008, romanul a fost nominalizat la premiul Vladimir Colin.

„Este genul de carte care-şi va deschide alte taine în faţa cititorului la fiecare citire.” (Catharsis Writing)

„Unul dintre punctele forte ale romanului de față e naturalețea descrierilor, indiferent dacă e vorba de peisaje (idilice ori terifiante) sau de personaje.” (Teodora Matei, Gazeta SF)

„Lumea creată de L.D.B. e foarte nouă, elemente fantasy împletite cu SF. O combinație interesantă ce merită încercată!” (Fan Fantasy Site)

„În cel mai bun caz aș putea-o categorisi copilăroasă.” (Goodreads)

„Unul din cele mai elaborate universuri SF imaginat de un român.” (Goodreads)

Alte ediții

16 iunie 2006

Editura Diasfera

336 pag.

ISBN 973-99251-7-0

Comentariile sunt închise.