Inițial, intenționasem să păstrez o cadență de un roman de dragoste la doi ani. Succesul de care s-a bucurat Parfumul Cracoviei și insistențele unor cititori m-au convins să-mi modific planurile. Aveam câteva idei, care oscilau între o acțiune de început de secol XX și una actuală. sumbră. În cele din urmă am ales a doua variantă, dar am îmblânzit substanțial tonurile. Fata cu rochii înflorate poartă cititorul prin Germania, urmărind cinci relații, povești de iubire, drame de viață, schimbări sociale și tineri aflați în căutarea propriului drum în viață.
Tot la capitolul romanțuri se numără și prima antologie moșită de mine: Schițe de iubire. Nu singur, ci împreună cu Teodora Matei. La fel ca romanul, apărută la editura Tritonic. N-a fost o muncă ușoară și, în mod surprinzător, a creat tensiuni între mine și Teo cum n-au făcut-o patru romane și două povestiri scrise în comun. 🙂 Dar am găsit până la urmă calea de mijloc. Am selectat autorii, i-am pus să scrie, ne-am ținut de capul lor, am citit manuscrise, am făcut observații pe marginea lor, le-am dar la rescris, am purtat negocieri dure asortate cu fulgere orgolioase, ne-am muncit să aranjăm povestirile în ordinea potrivită și, până la urmă, am înfrânt izbândit. Cum cine-mparte, parte-și face, am contribuit și noi cu texte la volum. Al meu se numește Clar de lună (titlu inspirat de superba parte a treia din suita bergamască a lui Debussy) și vorbește despre o aventură între un El și o Ea, fiecare dorindu-și ca, măcar pentru câteva clipe, să aibă parte de viața celuilalt. Unul dintre pasajele povestirii reprezintă o adaptare a unui text scris în cadrul clubului de lectură la care particip lunar în cadrul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Un alt text scris tot acolo, Povestea băiatului și a fluturelui-hartă, a fost selectat de cei de la bibliotecă pentru a fi inclus într-o Antologie de texte literare pentru copii (ed. Libris). Nu singur, ci împreună cu În căutarea lunii-banană, o versiune rescrisă a unui text creat și abandonat de mine cu câțiva ani în urmă. Prin urmare, anul acesta am pășit și pe tărâmul literaturii pentru copii. Mi-a plăcut și probabil c-o voi mai face și în viitor. Nu știu exact când, dar se creionează niște proiecte.
În ceea ce privește literatura de dragoste, cu siguranță va urma un nou roman anul viitor. 😉
O ultimă apariție pe anul acesta o reprezintă povestirea Un Crăciun tradițional, publicată pe site-ul Literatura pe tocuri, care relatează un eveniment real, amuzant, prin care am trecut acum două decenii.
La mulți ani și… să ne revedem cu bine în 2019! 🙂
La „insistentele unor cititori”, clar ma incadrez eu!!! Inca odata felicitari pentru Fata cu rochii inflorate!!!
Mulțumesc pentru tot! 🙂