Când penele roșii vor plânge

– o nuvelă din universul Frontierei –

25 martie 2018

Editura Tritonic

64 pag.

ISBN 978-606-749-325-2

Introducere

Încă de când am terminat de scris Ultimul flux aveam în plan să scriu o nuvelă a cărei acțiune să se petreacă la câteva decenii după evenimentele relatate acolo și să pregătească terenul pentru un viitor roman, în care universul cunoscut se confruntă cu necunoscuții invadatori pomeniți de Timm. Ce trebuia să trateze nuvela îmi era destul de clar, mai aveam nevoie să stabilesc detaliile acțiunii.

Cum 2017 fusese rezervat reeditărilor (Frontiera – într-o versiune revizuită și extinsă – și Vraciul de pe norul interior), am decis ca în 2018 să aduc la viață nuvela cu pricina. Într-o discuție purtată cu Daniel Timariu la finalul verii lui 2017, am aflat că și el intenționa să scrie o nuvelă în Lumea Tenebrelor, lansată cu mult succes în anul respectiv. Din vorbă în vorbă, am ajuns să ne gândim cum ar fi fost să scoatem un volum care să cuprindă cele două nuvele. Ba chiar să apară într-un format interesant. Cine dorea să citească despre universul Frontierei începea de la un capăt al cărții, cine voia s-o facă despre Lumea Tenebrelor întorcea cartea și pornea în sens invers.

I-am prezentat ideea editorului Bogdan Hrib și acesta a găsit-o interesantă, prin urmare ne-a dat ok-ul să ne apucăm de treabă. Am început să scriu având titlul de lucru Restart, dar l-am abandonat destul de repede în favoarea unuia ce surprindea o temă a povestirii: Când penele roșii vor plânge.

Volumul a fost lansat la Târgul de carte SF&F Final Frontier.

Intriga

Pentru a face față potențialului pericol al unor invadatori necunoscuți, conducătorii Consiliului Tuturor Lumilor decid să readucă la viață o specie dispărută, arlot, ale cărei calități de lider au rămas în istoria universului cunoscut.

Experimentul merge pe două direcții. Prima dintre ele, simularea virtuală, are dezavantajul că nu reușește să cuprindă întreaga complexitate a unei civilizații și ajunge mereu într-un punct mort. Cea de-a doua, recrearea speciei din mostrele de ADN păstrate, se dovedește de asemenea un insucces. Se pare că germenii epidemiei ce au dus la extincție sunt încă prezenți, iar ființele aduse la viață se îmbolnăvesc și mor.

Cei doi Consuli mai au o singură variantă. Dacă și aceasta va fi sortită eșecului, proiectul riscă să fie abandonat ca fiind nerealizabil.

Primire

„Lucian-Dragoș Bogdan aduce în fața cititorului una dintre cele mai bune proze SF scrise în ultimii ani.” (Lucian-Vasile Szabo, Helion Online)

„Nuvela asta mi-a deschis apetitul pentru universul Frontierei.” (Goodreads)

„Lucian dozează într-un mod echilibrat analiza psihologică, descrierile amănunțite, raționamentele și speculațiile științifice, reușind să creeze o altă poveste lipsită de personaje umane, însă cu reprezentanți ai unor rase extrem de diferite care, păstrând principiile Universului Frontierei, depășesc conflictele armate, caută soluții de supraviețuire, de progres, prin dialog și realizarea de alianțe benefice tuturor.” (Teodora Matei, Gazeta SF)

Comentariile sunt închise.