Pânza de păianjen

28 iulie 2018 (prima ediție 2014)

Editura Tritonic

232 pag.

ISBN 978-606-749-346-7

Introducere

În vara anului 2014, după publicarea romanului SF Vraciul de pe norul interior, Eugen Lenghel – redactorul-şef al publicaţiei Ficţiuni.ro m-a îndemnat să scriu un text poliţist. Am făcut-o, mai mult ca o provocare, fără a avea intenţia de a continua în direcţia respectivă. La puţină vreme după aceea, editorul Bogdan Hrib m-a întrebat dacă nu vreau să scriu un roman poliţist. M-am gândit multă vreme până să mă decid s-o fac. Am fost reticent, dar am acceptat în cele din urmă, fără a fi convins că urma să iasă ceva din asta, sau că aveam să alătur acest gen celui SF, pe termen lung.

Sfatul lui Bogdan a fost să scriu despre locuri reale, astfel încât cititorul să le poată identifica, să se poată lipi mai uşor de poveste. Prin urmare, cum în vara respectivă tocmai participasem la un festival SF la Râşnov, am decis să plase acţiunea acolo în mijlocul unui festival… mystery & crime. Pe tot parcursul concepţiei şi scrierii romanului m-am temut că acesta avea să constituie un eşec, că cititorii avea să-şi dea seama din primele pagini care e cheia enigmei. M-am străduit atât de mult să ascund asta, încât, până am scris aproape două treimi din roman, nici eu n-am ştiut cu certitudine cine e criminalul, deşi bănuiam vreo trei persoane.

Am terminat de scris romanul în trei săptămâni, străduindu-l să-l fac cât mai diferit de ceea ce scriam eu în genul SF, şi m-am bucurat când verdictul editorului a fost unul favorabil. Cartea a fost lansată în Gaudeamus.

Intriga

O banală convenţie mystery&crime desfăşurată la Râşnov se transformă în teatrul unor operaţiuni macabre. Scriitori, redactori, editori şi cititori devin martorii unor evenimente inexplicabile – decese având aparenţa unor accidente. Dar, când fiecare zi aduce o nouă moarte, încep să apară suspiciuni că este vorba despre o mână criminală. Pentru cei prezenţi, pasionaţi de mistere, totul pare un joc. Dar pentru poliţiştii desemnaţi să ancheteze cazul, lucrurile nu sunt atât de simple.

Un roman care prezintă lumea scriitorilor sub toate aspectele sale – creativitate, orgolii, loialitate, invidie, iubiri pasionale. Şi umor. Mult umor. Negru.

Primire

„Dacă vă plac whodunnit-urile, atunci este foarte probabil să vă captiveze Pănza de păianjen.” (Anamaria Ionescu, Revista de suspans)

„„Pânza de păianjen” – nume bine ales, la care se face trimitere chiar şi in text într-o anumită imprejurare – se constituie într-un roman poliţist atrăgător, captivant, bine construit, provocator, de neratat.” (Violeta-Loredana Pascal, PR Wave)

„Romanul lui Lucian Dragoş Bogdan o să vă ţină în suspans şi o să vă satisfacă gustul pentru o carte poliţistă bine scrisă, şi care mai şi beneficiază de un sfârşit aparte.” (Cristina Mitrea, 4arte.ro)

„Stilul autorul este simplu, fără ornamente inutile, clar şi concis.” (Mela Ruja Diaconu, Recenzii Cărţi Bune)

„O poveste ce arată că Lucian-Dragoș Bogdan, pe lângă SF&F, știe să scrie și mystery & thriller.” (Assassin CG)

„Am fost lăsată fără cuvinte de la început până la final.” (Biblioteca lui Helen)

Alte ediții

22 noiembrie 2014

Editura Tritonic

240 pag.

ISBN 978-606-8571-83-6

Comentariile sunt închise.