Domino

19 august 2017

Editura Tritonic

132 pag.

ISBN 978-606-749-258-3

 

Introducere

Undeva pe la sfârșitul anului 2016 sau începutul lui 2017, Daniel Timariu a venit cu ideea ca el, eu și Teodora Matei să realizăm un volum conținând trei povestiri SF, pe modelul 3. existent deja la Tritonic. Cumva, în cursul discuțiilor, s-a strecurat chiar ideea de a face și un volum polițist în același fel. Discutând despre asta cu editorul Bogdan Hrib, i-am stârnit și acestuia interesul, mai ales în ceea ce privește volumul polițist.

Subiectul a fost dezbătut mai pe larg în mai 2017, cu prilejul Târgului de carte Alba Transilvana, moment în care s-a conturat un scenariu mai interesant: cele trei povestiri aveau să fie legate una de alta, anchetând un caz ce se muta din Alba Iulia în Ploiești, apoi în Timișoara. Ca o consecință logică, am decis să ne folosim de seriile polițiste create deja de fiecare. Daniel îl plimbase pe Danelescu prin mai multe anchete în volumul Fete în roșu și alte povestiri polițiste, iar Teo avea deja gata textele cu Iordan și Matache pentru volumul În mintea comisarului. În ceea ce mă privește, am apelat la seria Vagabond, din care publicasem deja două volume, dar am ales să-i aduc în prim plan pe polițiștii Marian Duca și Bințințan, iar pe Dinu l-am lăsat pe post de personaj secundar.

Odată ce proiectul a prins tot mai mult contur, Bogdan a devenit din ce în ce mai entuziasmat. Cred că asta ne-a făcut să ne gândim să-l cooptăm și pe el, cu Tony Demetriade, cel care urma să preia ștafeta de la Stelian Munteanu, protagonistul seriei sale polițiste. Ideea era ca el să scrie un text scurt care să încheie volumul. În fine, ultima piesă a construcției a fost pusă când i-am lansat invitația și Anamariei Ionescu, cu asasinul ei plătit Sergiu Manta, despre care scrisese deja două cărți. Cum nu participase la geneza proiectului, Anamaria nu știa foarte bine ce vrem, așa încât a acceptat cu o ușoară reticență ideea de a scrie o schiță pentru începutul cărții.

Lucrurile s-au mai modificat pe parcurs, în sensul că Anamaria a încheiat volumul, iar Bogdan a legat între ele povestirile prin intermediul unor pasaje scurte. Rezultatul final ne-a încântat însă pe toți, așa încât încă din ajunul lansării am început să discutăm despre posibilitatea de a repeta experiența.

Cuprins

  • Un apel fără cafea (Bogdan Hrib)
  • Suflețel și Babușka (Lucian-Dragoș Bogdan)
  • Un telefon înainte de prânz (Bogdan Hrib)
  • Tatuaj de smarald (Teodora Matei)
  • Convorbirea de la ora 5 (Bogdan Hrib)
  • Crimă în familie (Daniel Timariu)
  • Espresso pe înserat (Bogdan Hrib)
  • Răzbunarea (Anamaria Ionescu)

Primire

Spre marea noastră bucurie, volumul a stârnit interesul cititorilor, fiind foarte bine vândut. Mai mult, unii ne-au întrebat cum am reușit să scriem toți cinci laolaltă, întrucât volumul li s-a părut foarte unitar. Au fost mirați să afle că, de fapt, fiecare și-a scris povestirea sa pe baza unei discuții generale, apoi am finisat îmbinările la final, ca să dea impresia de uniformitate. Reacția cu pricina ne-a făcut confirmat că, aparent, ne-am făcut bine treaba.

În anul 2017, volumul a fost bestsellerul colecţiei Mystery&Thriller a editurii Tritonic.

Domino este un proiect care şi-a propus exact cât trebuie şi a reuşit ce şi-a propus.” (Petru Berteanu, BookReport)

„Din colaborarea celor cinci a ieșit un volum colectiv extrem de subțire, extrem de ușor de citit, fără pretenții.” (Stelian Țurlea, Amos News)

„Pentru mine, DOMINO a fost colajul perfect, gura de aer proaspăt, cartea potrivită la momentul acesta…” (Catalina Dumbrava, Delicatese Literare).

„Mi-a plăcut, m-a ținut trează în creierii nopții și m-a făcut curioasă.” (Goodreads)

Comentariile sunt închise.