Cartea haosului II: Criptele timpului

6 aprilie 2019

Editura Tritonic

214 pag.

ISBN 978-606-749-408-2

Introducere

Finalul Cărții haosului lăsase deschise o serie de fire narative, făcând evidentă intenția mea de a continua povestea. M-am bucurat să văd că ea a stârnit interes în rândul cititorilor, care m-au întrebat foarte direct când urmează să apară următorul volum. Înaintea acestuia, am creionat câteva elemente ale unuia dintre firele narative, cel ce se petrecea în viitor, pentru a construi o fundație pentru un personaj pe care doream să-l introduc în acțiune.

Deși aveam în minte cum aveau să se continue unele dintre acțiuni, nu pot să spun că eram foarte stăpân pe ceea ce urma să conțină a doua carte. Povestea – de fapt, poveștile – a crescut pe măsură ce o scriam, de parcă stătuse la dospit un an de zile și acum ieșea la lumină. Am pus cap la cap o serie de elemente din basmele și mitologia (mai ales) autohtonă, reinterpretându-le într-o nouă cheie. Desigur, nu e ceva nou; au făcut-o și alții – printre cele mai recente exemple numărându-se echipa de la HAC! BD și Daniel Timariu, cu ale sale Tenebre. Există astfel referiri la mitul Zburătorului, la Povestea lui Harap Alb, ori Fata moșului și fata babei, dar și la alte povești de la noi și din alte zări.

Poate cea mai mare provocare a fost, însă, numărul mare de personaje introdus în prima carte, căruia le-am adăugat altele în al doilea volum. E foarte dificil să-i oferi fiecăruia locul său, o acțiune anume, astfel încât rolul lor să fie vizibil, nu să pară „a cincea roată la căruță”, mai ales când îți vin noi și noi idei, iar povestea se ramifică tot mai mult – iar tu nu vrei să faci o saga gen Cântec de gheață și foc, ci să creezi o serie pentru amatorii de fantasy, preponderent adolescenți și tineri.

Volumul a fost lansat la târgul de carte Bookfest Timișoara, fiind prezentat, o săptămână mai târziu, și la târgul de carte SF&Fantasy Final Frontier.

Intriga

Scăpat pe moment de amenințarea Câinelui Iadului, Contele Dracula începe să-și consolideze tărâmul și se pregătește de ritualul menit să-i aducă alături o întreagă armată de vampiri. Alături de el, avocatul Elek este chinuit de dificultatea alegerii între datorie și familie.

Lupul-Singuratic pleacă spre viitorul din care venise, căutând să-și capete libertatea și posibilitatea de a exploata pământurile bogate nou-descoperite. Regina Ielelor îl însoțește, dornică să și-o alăture pe Patricia, în timp ce Diana se luptă cu consecințele gestului săvârșit asupra lui Cătălin.

Călăuzită de faun, Melisa descoperă lumi întâlnite în povești și află că are de trecut o serie de probe.

În lumea reală, doi agenți speciali ciudați vin în Sighișoara, încercând să descopere cum să anihileze tărâmurile ce amenință lumea noastră, în timp ce poliția refuză să creadă că toate disparițiile din ultima vreme ar fi altceva decât o schemă bine pusă la punct de o grupare mafiotă.

Primire

„Un atu al volumului îl constituie, în opinia mea, detașarea autorului de personaje, abilitatea de a sta în umbră și a îndrepta din când în când reflectoarele spre unul sau celălalt, asigurându-se că, atunci când descrierile ar fi fost prea lungi, protagoniștii spun cel mai bine povestea însușindu-și replicile, transmițându-le astfel încât să le confere greutate, credibilitate.” (Teodora Matei, Gazeta SF)

Comentariile sunt închise.