Exit plus: Povestiri de dincolo

25 noiembrie 2017 (prima ediție 2016)

Editura Tritonic

186 pag.

ISBN 978-606-749-285-9

 

Introducere

La finalul anului 2014, am distribuit pe Facebook un articol ce trata ideea vieții de după moarte. Postarea a dat naștere la o sumedenie de comentarii. Nu mai știu exact cine a fost cel care a observat că, ținând cont că mulți dintre cei ce discutau acolo erau scriitori, s-ar fi putut scrie mai multe povestiri pe tema respectivă. De acolo până la ideea unui volum colectiv a fost un singur pas.

Unii dintre cei care au pornit la drum au renunțat pe parcurs, alți autori au fost invitați pe baza votului celor rămași (doar cei pentru care s-a obținut unanimitate). Unii au acceptat, alții nu. Până la urmă, am rămas opt. S-au stabilit detaliile proiectului și s-a pornit la drum. Ideea de plecare a fost ca fiecare să-și scrie textul propriu, în care protagonistul ajungea să pășească dincolo. La final, urma să existe un pasaj în care toate personajele să se întâlnească.

Deși pornit cu mult entuziasm, proiectul a intrat la un moment dat în standby. O parte dintre autori și-au terminat textele, alții nu. Nu era clar nici către ce editură ne vom îndrepta cu volumul. Pe la începutul anului 2016, cred că Alexandru Lamba a fost cel care a ridicat problema dacă mai ducem lucrurile la bun sfârșit, sau ne luăm fiecare textele și le trimitem care-ncotro. Cumva, flacăra s-a reaprins. Cei care mai aveau de lucru la textele lor și-au terminat treaba și, deoarece autorii abordaseră ideea trecerii dincolo de multe ori în moduri incompatibile unul cu altul, s-a decis renunțarea la pasajul final care ar fi legat toate firele narative.

Marian Truță s-a ocupat de găsirea unei edituri dispuse să publice volumul intitulat Exit: Povestiri de dincolo, plasându-l în cele din urmă la Eagle. John Dobro a realizat ilustrația copertei, precum și ilustrații pentru fiecare povestire în parte. Volumul a fost lansat în 2016 la Final Frontier.

Primul tiraj a fost redus ca număr de exemplare și s-a epuizat rapid. La începutul lunii septembrie 2017 s-a discutat posibilitatea scoaterii încă unui tiraj la Eagle, dar soluția a căzut. Volumul a fost preluat atunci de editura Tritonic, celor opt autori originali adăugându-se și Daniel Timariu. Oarecum firesc, reeditarea a fost denumită Exit plus. O altă modificare a fost aceea că Florin Stanciu a renunțat la pseudonimul Irving T. Creve sub care semnase în prima ediție.

Cuprins

  • O picoteală mai adâncă (Alexandru Lamba)
  • Lumină lină (Dănuț Ungureanu)
  • O noapte fără regină (Florin Purluca)
  • Neobișnuita viață a lui Howard Getternbach (Lucian-Dragoș Bogdan)
  • Soft (Teodora Matei)
  • Fedya (Florin Stanciu)
  • Înaintea Învierii (Liviu Surugiu)
  • Soledad (Marian Truță)
  • A treia stare (Daniel Timariu)

Primire

Puterea efectului de lectură la finalul EXIT-ului stă în acoperirea intervalului dintre Fedya șLumină lină de către celelalte proze: observația este de conținut, într-adevăr, dar se referă și la diversitatea narativă și stilistică a expresiei celorlalți autori.” (Cătălin Badea-Gheracostea, Fantastica)
Per total, volumul merita citit, chiar dacă doar pentru câteva dintre povestiri.” (Goodreads)
„Se vede în unele povestiri că totul este premeditat, iar autorii nu sunt mereu conduși de povestire, ci invers. Cert este că toate povestirile surprind prin temele abordate, iar câteva dintre ele sunt chiar grozave.” (Goodreads)

Alte ediții

3 aprilie 2016, Editura Eagle, 144 pag., ISBN 978-606-8315-80-5

Comentariile sunt închise.