2024: Jurnal de ianuarie

Luna asta, preț de câteva zile, a dat un pic de geruleț, așa, ca de iarnă. Nu foarte-foarte, pentru că pe vremea mea minus șase, minus șapte grade reprezenta o temperatură obișnuită. Alea cu minus douăzeci, minus douăzeci și cinci erau provocările. Dar astea sunt vremurile acum. Într-o zi, am avut preț de câteva ore și un pic de făină de zăpadă pe jos. Mda, hai să-i spunem iarnă. 🙂

Bun, dacă ianuarie-i gata, să punem și de-un mici sămădaș.

De-ale scrisului

A fost o lună când am terminat o povestire SF: Cântecul neauzit al hărții. Pe care o veți putea citi în următorul meu volum de povestiri, ce va include opt texte și e aproape finalilizat. Estimez că, undeva, în prima jumătate a lunii februarie va fi gata. Mai vorbim pe-atunci. În ceea ce privește povestirea, vorbește despre un pustnic care, cu ajutorul unui mecanism sofisticat, poate zămisli oameni după trebuința unei așezări din vecinătate.

De-ale cititului

Luna asta am dat gata cinci volume: o antologie SF reușită, un fantasy ciudat rău (dar extrem de original, inspirat de legendele și mitologia africană), un fantastic românesc chiar simpatic (mai mult o alegorie) și două albume de bandă desenată. Best of the best: Coke en Stock, albumul cu numărul 19 din seria Tintin a lui Hergé. Mai multe nu zic, pentru că aceia care mă urmăresc pe Facebook știu că postez acolo impresiile despre capitolul ăsta (care se găsesc și pe Goodreads).

De-ale vizionatului

Surprinzător, anul acesta am reușit să văd deja cinci filme! E mai mult decât am văzut uneori într-un an întreg. Știu, pentru mulți e nimica toată, dar pentru unul ca mine care nu prea-și face timp pentru arta asta (și, când își face, se plictisește repede sau adoarme), e o performanță deosebită. 🙂 Nu știu cât o să mă țină, dar iaca ce-am văzut, în ordinea în care mi-au plăcut:

  1. The Great Debaters (2007, regia Denzel Washington). M-a prins drama asta istorică a cărei acțiune se petrece în perioada interbelică într-o Americă sudistă unde negrii aveau, teoretic, drepturi, dar se loveau de prejudecăți rasiale dure.
  2. Akira (1988, regia Katsuhiro Otomo). Probabil că multe lume cunoaște acest anime SF japonez, sau măcar manga ce a stat la baza lui. Eu văzusem, la viața mea, fragmente care nu m-au convins să mă uit mai departe. Și acum mi-a fost clar că nu e genul meu, dar am apreciat mult prima parte, cu un impact vizual și auditiv deosebit. Mi-a plăcut și restul, am apreciat și ceea ce a însemnat la vremea lui, plus faptul că n-a îmbătrânit urât. La categoria minusuri aș pune genul de incoerențe care m-au deranjat și la Blade Runner (pentru cum văd eu acțiunea).
  3. Indiana Jones and the Dial of Destiny (Indiana Jones #5) (2023, regia James Mangold). Nu aveam așteptări mari, doream doar să închei o aventură ce mi-a bucurat adolescența. Și mi-a satisfăcut nostalgia, chiar dacă nu e cine-știe-ce film. Dar nici rău nu mi s-a părut.
  4. Synchronicity (2015, regia Jacob Gentry). Multiversul și călătoria în timp realizate cu buget redus. Care se vede, dar nu afectează calitatea filmului. Pune un picuț mintea pe moațe, nu e ceva wow!, dar nu mi s-a părut nici slab. Undeva pe la mijloc.
  5. Rebel Moon: Part 1 – A Child of Fire (2023, regia Zack Snyder). Când încerci să faci un ceva care combină mai multe filme SF clasice, dar nu-ți iese asamblarea și ajungi la o aventură prin spațiu unde eroii sunt mai mult cu numele, iar originalitatea cam lipsește. N-a prea meritat timpul petrecut cu el.

Cam atât. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *