2025: Jurnal de ianuarie

De obicei, ianuarie e o lună mai leneșă, în care rotițele abia încep să se pună în mișcare.

De-ale scrisului

Lucrul la noul volum de povestiri se dovedește mai complex decât estimasem. Nuvela care va compune grosul volumului are nevoie de o rescriere masivă pentru a ajunge la nivelul pe care mi-l doresc acum. Treaba merge, însă. Dintre celelalte texte care vor intra în volum, peste unul am trecut deja, cu șurubăreli nesemnificative, iar la un altul, pe care am decis să-l extind față de versiunea originală, lucrez de zor.

În diferite stadii de lucru se află trei povestiri: una SF, una pentru copii și una mainstream – toate destinate unor proiecte la care am fost invitat să particip.

Pentru revista Galaxia 42, am tradus o simpatică povestire SF, pe care o veți putea citi în numărul din februarie.

Povestirea SF Mandala 1-03 mi-a apărut în Antologia CSF vol. 7 – 2024, pe care o puteți comanda aici. E un SF de-ăla cum îmi place mie să scriu, cucălătorie prin spațiu și speculații științifice.

De-ale cititului

Sandman #2: Casa păpușii (Neil Gaiman & Co.) – ciudată, dementă, sumbră, dar cu o imaginație remarcabilă; m-a convertit la serie.

Demon #3: Războiul la lumina zilei (Peter V. Brett) – povestea fantasy devine mai complexă, cu probleme ce țin de politică; continuă la fel de bine seria.

Mort sur le Nile (Bottier / Callixte) – o frumoasă adaptare BD a romanului Agathei Christie.

Fata și Frica (Dănuț Ungureanu) – trafic de persoane folosind mafia bulgărească pe post de placă turnantă; roman social, în stilul clasic al autorului.

Războiul bătrânilor #3: Ultima colonie (John Scalzi) – strategie și politică în spațiu, atmosferă – adică lucruri la care autorul nu se pricepe prea bine; mai slab decât precedentele volume din serie.

Azilul meu (Alexandru Lamba) – experimente nucleare în anii ’60 în Sahara; reușită, dar nu ce vreau eu să citesc de la un autor așa bun de SF.

Orașul Nouă în flăcări (Patrick J. Black) – lupte cu extratereștri într-un spațiu imaginat într-un mod interesant; idee atractivă, tratare care mi s-a părut nepotrivită.

De-ale vizionatului

Loup-garus (2024, comedie/aventură, regia François Uzan) – regresie temporală în perioada renascentistă, pornită de la un joc; amuzantă, cum sunt multe comedii franțuzești.

Gifted (2017, dramă, regia Marc Webb) – lupta pentru tutela unei fete supradotate; idee atractivă, dar accentul n-a fost pus pe aspectele care mi se păreau mie interesante din poveste.

Damsel (2024, dark fantasy, regia Juan Carlos Fresnadillo) – o căsătorie regală făcută pentru a hrăni un dragon dornic de răzbunare; nu mi s-a părut cine știe ce, dar am apreciat mica doză de originalitate.

Unde ne-ntâlnim

În februarie 2025 ne vom vedea doar la Cercul de scriere creativă Verbum de la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba. Dar, de când începe primăvara și se mai dezgheață lucrurile, ne vom întâlni mai des. 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *