2024: Jurnal de noiembrie

Noiembrie a fost lună de toamnă târzie, când m-am cam tras la vatră și m-am mulțumit să culeg roade ale muncii din lunile anterioare. Cu alte cuvinte, lucrurile au stat cam așa:

De-ale scrisului

Gata, totul e bătut în cuie! Pactul cu diavolul, ultimul roman din seria Vagabond, va fi lansat la târgul internațional de carte Gaudeamus pe data de 7 decembrie, la ora 16:45, la standul editurii Tritonic. Unde vă aștept ca să-l cumpărați, să facem o poză împreună, să mai schimbăm o vorbă (știu, la lansări apuc să aloc prea puțin timp fiecăruia dintre voi, dar asta nu înseamnă că nu mă bucur mult că vă văd 🙂 ) Pentru cei care nu veți ajunge, dar vreți volumul, îl puteți comanda aici. Așadar, cum se încheie povestea lui Dinu? Dur. Fiindcă omul acceptă o misiune la care nu sesizează de la început implicațiile profunde. Și, când își dă seama de ele, e cam târziu – deja e în pericol nu doar viața lui, ci și a celor dragi. Așa că se trezește într-o situație în care, dacă merge mai departe, riscă să-și piardă viața. Iar dacă alege să stea pe margine, e posibil să nu și-o poată ierta niciodată. Încă ceva despre carte: acțiunea principală se petrece în Cluj Napoca, iar volumul îi este dedicat unei prietene dragi, iubitoare a seriei, dar care, din păcate, n-a mai apucat să-i vadă finalul.

Tot acolo, la târg, voi fi prezent, de la ora 18:00, la prezentarea celei mai noi antologii din seria Noir de la Tritonic, Noir de Crăciun. Unde am și eu o povestire, O mână de martori, în care mi-a plăcut să fac un mic experimen literar. Volumul a fost deja lansat la Brașov, în noiembrie. Și, dacă nu ajungeți la Gaudeamus, îl puteți comanda de aici.

În noiembrie a apărut și numărul 5 al antologiei Verbum, patronată de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba. Am și eu acolo un text SF, Picioare de lut, pornit de la o propoziție care mi-a venit în minte: Nu credeam că un zeu poate avea picioare de lut. Cum a continuat, puteți citi gratuit aici.

În ce privește scrisul, aproape am finalizat o povestire fantasy, am mai lucrat la o traducere pentru Galaxia 42, precum și la o povestire SF și la volumul de povestiri SF pe care-l pregătesc pentru prima jumătate a anului viitor (și unde ideile crețe pe care le am m-au făcut să-mi dau mult mai mult de lucru decât credeam, dar îmi place provocarea și o scot eu la capăt). 🙂

De-ale cititului

Am terminat seria Poseidon’s Children a lui Alastair Reynolds. Un SF pe gustul meu, cu idei mișto de tot dezvoltate la scară cosmică. Și cu un ton optimist, în pofida faptul că Poseidon’s Wake include una dintre cele mai profunde chestii filozofice care mi-a fost dat s-o întâlnesc (băi, când privești lucrurile la scara universului, lucrurile chiar capătă un alt sens). Seria Revelation Space e mai complexă per total, dar e mai sumbră. Așa că fiecare are ceva care mă face să le pun tot pe-acolo. Și să-l păstrez pe Reynolds în lista celor mai buni scriitori.

ApIscapips de G.P. Ermin mi-a demonstrat că se scrie și în România SF ancorat la temele actuale din SF-ul mondial și la modalitățile de exprimare din acesta. Și că se poate face asta bine – în stilul minimalist pe care autorul îl tot șlefuiește, încercând să reducă lucrurile la esențe.

Am continuat în sfârșit seria Demon a lui Peter V. Brett. Un fantasy cu idei suficient de originale ca să iasă în evidență în marea masă a seriilor de gen, cu personaje interesante, pline de lumini și umbre. Sulița deșertului completează unele spații goale din primul volum și duce povestea mai departe, adăugând câteva elemente noi, ce ridică miza.

Am fost curios să văd cum începe seria de romane grafice Monstrul a lui Marjorie Liu și Sana Takeda. Trezirea e un amestec de stil oriental și occidental, cu chestii sumbre, o magie ciudată rău, tușe lovecraftiene, un „worldbuilding” un pic cam prea complex pentru doar 200 de pagini și personaje terifiante, dar interesante (mai ales protagonista). Mi-a dat radarul peste cap destul de rău – clar nu e din galaxia mea, dar m-a prins și m-a făcut curios să continui seria.

În Jurnalul Noului Drum al Mătăsii, Alexandru Mironov și Marcela Ganea prezintă proiectele Chinei pentru viitorul Eurasiei, al dezvoltării globale și al cursei spațiale. Interesantă.

Am citit și o carte care e din categoria „nu”: Împăratul Americii de Sax Rohmer. O urmărire pe steroizi. Înfiorător de slabă.

De-ale vizionatului

Uraaa! Am reușit să văd primul sezon din Three Body Problem! Am tras de mine, m-am uitat la jumătate de episod azi, la cealaltă jumătare poimâine, iar am sărit una-două zile – dar l-am dovedit. Băi, sunt mândru de mine! Se poate, tovarăși, se poate. Greu de tot, dar se poate.

Acum, despre serial: clar, cartea e una, iar ecranizarea asta e alta (există și o versiune chinezească, despre care am citit că e fidelă cărții). Bănuiesc că aici nu e o problemă că regizorul și-a luat libertatea de a face scimbări (semnificative!) față de carte, inclusiv prin înlocuirea personajelor chinezești cu unele albe, negre, latino, că a prezentat doar un pic ideologia chinezească (de care mustește cartea), iar în rest a înlocuit-o masiv cu cultura Occidentală, că a schimbat personajele și relațiile dintre ele. Aici e ok, invers – nu prea (să știți că aici sunt ironic și la adresa mea, pentru că și eu am cuiele mele cu privire la schimbările carte-film). Trecând peste asta, mi se pare că filmul reușește să sintetizeze ideile cele mai importante din comoara fabuloasă adusă la lumină de Liu Cixin (autorul trilogiei) și să ofere un serial excelent, unde ideile SF extrem de îndrăznețe se împletesc cu povești ce conferă o latură umană (uneor clișeică, dar, oricum, credibilă). Nu știu în ce măsură serialul poate prinde la cei ce nu sunt pasionați de SF, deoarece orbitează aproape numai în zona speculației științifice (chiar atingând zone hard-SF). Dar mie mi-a plăcut mai mult decât cartea (la care am fost dat pe spate de idei, dar n-am rezonat nicicum cu stilul autorului, cu ritmul intrigii, cu personajele).

Unde ne-ntâlnim

În decembrie, adică pe ultima sută de metri a acestui an, ne vedem așa:

  • 4 decembrie pe Discord, la întâlnirea SF, Fantasy & Horror Club Alba, unde vom vorbi despre profeție și destin;
  • 7 decembrie la Târgul de carte Gaudeamus București, unde mă veți găsi la standul editurii Tritonic și voi participa la:
    • 16:45 – lansarea ultimului volum al seriei VagabondPactul cu diavolul;
    • 18:00 – lansarea antologiei Noir de Crăciun;
  • 13 decembrie la Alba Iulia la Cercul de scriere creativă Verbum de la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.

Cam atât. 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *