Luna octombrie a fost una cu multe călătorii. Am mers la AntareSFest Brașov, apoi la Târgul hunedorean al cărții de la Deva, la Școala Gimnazială Livezile și la Filit Iași. Multe evenimente, toate extrem de plăcute. Și, chiar dacă au fost atâtea (sau, poate, tocmai de aceea, fiindcă m-au motivat), am apucat să fac de unele și de altele, după cum urmează:
De-ale scrisului
Ultimul volum al seriei Vagabond a fost predat editurii. Deși titlul de lucru a fost Capăt de drum, în cele din urmă am optat pentru Pactul cu diavolul, Mi se pare mai potrivit. Dacă nu se întâmplă nimic neprevăzut, lansarea lui va avea loc la începutul lunii decembrie, la târgul internațional de carte Gaudeamus. E finalul unei etape – sau, să zic, „aproape finalul”, pentru că intenționez să adun într-un volum și povestirile apărute în serie. Adică există un pic de nostalgie, dar și eliberarea dintr-un proiect pentru a mă orienta spre altele. Despre care vom vorbi la vremea lor.
Luna aceasta am finalizat o povestire SF, pre numele ei Mandala 1-03. Vorbește despre o navă umană ce călătorește prin spațiu și descoperă o anomalie ce-i deschide poartea spre o gaură-de-vierme, cu oportunitățile și pericolele ei. Mi-a fost cerută pentru un volum colectiv care e posibil să apară până la finalul acestui an.
Pe masa de lucru se găsesc o povestire SF și una fantasy, precum și un nou volum de povestiri SF. Că azi mâine vine anul viitor și trebuie să am materiale. 🙂
De-ale cititului
Am continuat secvența Salvation a lui Peter F. Hamilton cu al doilea volum al seriei. SF de top, așa cum știe să scrie autorul britanic, în care o binevoitoare specie extraterestră se dovedește că ajuta omenirea doar pentru a pune mâna pe conștiințele populației și a le duce alături de ea spre finalul timpului, unde preconizează că-și va întâlni zeul. Salvation Lost conține niște scene superbe de asediu aerian al orașelor pământene.
Lady Mechanika Vol. 2: The Tablet of Destinies a lui Joe Benitez e un regal vizual, la fel ca primul album. Păcat că acțiunea nu iese aproape deloc din tiparul unui „Indiana Jones steampunk” (sau ar trebui să spun Tomb Rider, că protagonistul e o femeie). Dar tot e fabulos.
Am testat și volumul detectivist cu acțiunea amplasată în Imperiul roman al lui Dănuț Ungureanu și Marian Truță, Gladius. Am apreciat exotismul, încercarea de a transpune elemente din anchetele actuale în cadrul tehnologiilor antice, dar nu mi s-a părut că indiciile oferite în carte i-au permis cititorului să pună singur cap la cap piesele de puzzle pentru a rezolva misterul.
Al patrulea volum al seriei Cultura de Iain M. Banks, The State of the Art, e un volum de povestiri. Unele texte mi s-au părut reușite, altele așa și așa, iar pe unele nu le-am gustat deloc. Nuvela care dă titlul cărții o consider punctul forte, un exemplu despre ce înseamnă seria, ca idee. Am rămas cu sentimente amestecate, aștept următoarele romane.
Am fost curios cum sună Păsări de titan: Invazia a lui Mircea Cărbunaru (recunosc că și coperta m-a atras). Nu e o carte rea, are un subiect comun în opera de gen, pe care-l tratează fără a oferi elemente inedite, dar marele ei minus mi se pare faptul că e departe de ceea ce se scrie acum în SF-ul mondial.
De-ale vizionatului
Evident că, dacă, am fost plecat, nu m-am mobilizat să mă uit la filme nici cât o fac când stau pe-acasă. Poate voi avea ceva șanse când mă va ține vremea rece mai mult prin casă, cine știe…
Unde ne-ntâlnim
În noiembrie, odată cu venirea frigului, se reduc ocaziile în care ne vedem:
- 6 noiembrie pe Discord, la întâlnirea SF, Fantasy & Horror Club Alba, unde vom vorbi despre autoare de SF&F;
- 28 noiembrie la Alba Iulia la Cercul de scriere creativă Verbum de la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba.
Desigur, pot apărea și evenimente neprevăzute, cum a fost în octombrie cel de la Școala Gimnazială Livezile. Dacă e să fie, voi da de veste despre ele pe Facebook, așa că urmăriți-mi pagina. 😉