Jurnal de bord: Scrijelituri – sămădaș la final de 2024

Anul 2024 mi-a oferit o paletă mai largă de realizări decât cele pe care mă concentram în anii anteriori. Adică pe lângă scris am realizat și câteva traduceri, dar, mai ales, am început să revin (timid, deocamdată) la pasiunea din copilărie și adolescență: desenatul. Prin urmare, anul recent încheiat a arătat cam așa:

  • am scris:
    • un roman polițist
    • un volum de povestiri SF
    • șase povestiri, dintre care trei SF, una fantasy, una polițistă și una pentru copii
  • am desenat:
    • șase planșe, dintre care cinci SF și una fantasy
  • am tradus:
    • cinci povestiri, dintre care trei SF și două fantasy
    • două seturi de drabbles (texte care trebuie să conțină fix o sută de cuvinte fiecare)
  • am publicat:
    • un roman polițist
    • un volum de povestiri SF
    • șapte povestiri, dintre care trei SF, una fantasy, una polițistă și două pentru copii
    • șase planșe BD
    • șapte traduceri

Să le luăm pe rând.

Cântecul neauzit al hărții este o povestire SF despre un android ce are menirea de a supraveghea o comunitate de oameni și de a crea, atunci când vremurile o cer, eroi meniți s-o ajute să depășească un obstacol. Am scris-o special pentru volumul…

Timpul curge spre Mandalay. Am început să scot câte un volum de povestiri pe an, iar acesta e cel pregătit pentru 2024. Include șase povestiri (cu tot cu cea despre care am vorbit mai sus) și două nuvele, dintre care una dă titlul cărții. Cum povestirea care deschide volumul se preta la așa ceva, am adaptat-o puțin ca să devină „sămânța” din care se nasc celelalte, ceea ce face ca întreaga carte să poată fi privită și ca un fel de roman modular. Pentru doritori, se poate comanda aici.

Unde se duce focul? La fel ca în alți ani, am fost invitat să particip cu o povestire la antologia CSF a editurii Pavcon. Am scris un scurt text SF care, după ce l-am terminat, mi-am dat seama că poate fi considerat și o poveste pentru copii. Așa că, după ce m-am gândit bine, l-am catalogat drept „text SF pentru copii”. Ea a apărut în Antologia CSF 2022, coordonată de Constantin D. Pavel, care se poate comanda aici.

Neurolink. De-a lungul timpului, unele povestiri mai vechi le-am pus pe raft, considerând că nu se ridică la nivelul unei noi republicări și am așteptat inspirația necesară pentru a le rescrie – în sensul de a porni de la ideea inițială, a păstra câteva elemente din ele și a realiza un text în întregime nou. Una dintre povestirile acestea era Triunghiul Bermudelor, primul text publicat vreodată de mine. Când am primit invitația de a participa la o antologie cu texte legate de enigme, mi-am dat seama că ideea acelei povestiri se potrivea perfect, prin urmare m-am pus pe treabă și am rescris-o. După 34 de ani. 🙂

O mână de martori. Am fost invitat să particip la o nouă antologie noir a editurii Tritonic, care avea ca temă Crăciunul. Cum la ultimele invitații de acest gen am fost curios să mă joc cu diverse tehnici, am continuat și aici. Antologia, realizată de Teodora Matei și Bogdan Hrib se poate comanda aici.

Pactul cu diavolul este romanul care încheie seria Vagabond. Am lucrat la el mai mulți ani decât îmi planificasem inițial, din diferite motive de ordin personal. Bucuria mea este că am reușit să integrez în roman ca personaj o prietenă dragă care, admiratoare a seriei, n-a mai apucat să-i vadă finalul. Nu am aroganța să consider că, astfel, am făcut-o nemuritoare. Dar… e acolo, pentru mine și toți ceilalți care au cunoscut-o.

Mandala 1-03. Nimic nu mă bucură mai mult decât atunci când sunt contactat pentru a mi se cere „o povestire SF, dar să fie SF-SF”. Așa că, atunci când am primit o invitație de a scrie pentru o antologie de gen, n-am stat pe gânduri și am scris un SF… SF. 🙂

Dincolo de neguri sălășluiește lumina e o povestire fantasy pe care am vrut s-o scriu pentru numărul special al revistei Galaxia 42. A pornit de la o idee  pe care am avut-o privind o pictură, dar a luat-o în cu totul altă direcție decât îmi imaginasem inițial. Însă îmi place ce-a ieșit. Povestirea poate fi citită aici.

Pe lângă toate cele de mai sus, mi-au mai apărut niște texte scrise cu altă ocazie, cum ar fi:

Picioare de lut, povestire SF, în Antologia Verbum volumul 5, care se poate citi online aici.

Blob, povestire pentru copii, în antologia Povești de noapte bună vol. 3, care se poate citi online aici.

Grigore a lu’ Ozeneu, povestire umoristică SF, în numărul 48-49 al revistei Galaxia 42, care se poate citi online aici.

Într-un colț, la pândă, povestire SF, în numărul 30-31 al revistei Paradox.

În materie de bandă desenată, am realizat șase planșe, toate apărute în revista Galaxia 42VizitaLet goSemnalulTeleportareaUniversuri paralele și Dragonul.

Traducerile realizate anul acesta au fost: Un dragon de patru mii de ani de Ron Fein, Tărâmul Făgăduinței de Krunoslav Mikulan, Cursa lui Morgan de Richard A. Lovett, Scopul unui sistem e dat de rezultatele sale de Jonathan Ficke, Calul Negru de Jeremy Szal, precum și două seturi de drabbles scrise de Krzysztof T. Dąbrowski.

În 2024 am participat cu stand de autor la cele două ediții de East European Comic Con ținute la București (împreună cu Teodora Matei și Daniel Timariu), am fost invitat la FILIT Iași și am coordonat SF, Fantasy & Horror Club Alba (unde am înregistrat și niște materiale, pe care le puteți viziona pe canalul de YouTube al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba). 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *