„Jurnalul unor sentimente” de Iulia Cătălina Lazăr

Editura eVertical

2013

112 pag.

ISBN 978-6069302330

 

De multe ori, întâlnirile dintre doi oameni par întâmplătoare. Totuși, uneori, când privești în urmă, stai să te întrebi dacă unele dintre ele chiar au fost așa, sau exista un plan mai vast, unul pe care noi nu suntem capabili să-l înțelegem.

Când fiica mea a intrat în clasa a IX-a, la prima ședință cu părinții am aflat că una dintre colegele ei publicase o carte cu un an înainte. Mi-a rămas în minte ca un fapt oarecare, fără să rețin numele fetei cu pricina. Câteva luni mai târziu, la târgul de carte din Alba Iulia, am cunoscut o tânără scriitoare care era elevă a aceluiași liceu. Se numea Maria Ileană și tocmai își lansa a doua carte. După puțin timp, am făcut cunoștință cu o altă elevă a liceului cu pricina, care tocmai terminase de scris o carte – Monica Mihai.

Culmea este că nu-mi mai amintesc cu ce ocazie ne-am întâlnit eu și Iulia. Să fi fost la lansarea de carte a Mariei? Să fi venit la vreo lansare de-a mea? Sau să ne fi pus în legătură chiar fiica mea? N-am idee. Știu doar că, acum, mi se pare că ne știm de veșnicie. Și că, la un moment dat, am reușit să-mi dau seama că ea era fata-cu-cartea despre care ne vorbise o dirigintă într-o după-amiază frumoasă de toamnă.

A venit, evident, vremea să-mi exprim curiozitatea de a citi volumul cu pricina. Iulia a fost bucuroasă, dar și ușor reticentă, considerând că a fost un pas pe care și l-a dorit, la vremea lui, dar n-o mai reprezenta. E firesc. Schimbările în viziune și stil pot fi uriașe de la un an la altul în cazul unui adolescent. Prin urmare, scrierile din urmă cu un an, doi, trei, i se par copilăroase, pline de defecte. Cunoscând-o însă, fiind încântat de felul ei de a fi – mereu plin de viață, cald, entuziast, profund și foarte prietenos – am vrut să văd cum gândea pe vremea când avea doar 13-14 ani.

Jurnalul unor sentimente este exact ce-i spune titlul – un volum ce adună gânduri personale asupra diferitelor aspecte ale vieții considerate importante la vârsta cu pricina. Nu e un roman cu intrigă și personaje, ci o culegere de eseuri. Un jurnal de sentimente, cum perfect îl descrie titlul. Și pot să spun că am fost impresionat.

Cum era de așteptat, întregul text este străbătut de un aer ușor copilăros. Dar nu în sensul unei viziuni imature, ci, mai curând, bazate pe mai puține experiențe de viață, lucru datorat vârstei. Pe de altă parte, acel aer copilăros l-am resimți mai curând ca pe o briză plăcută, menită să împrospăteze atmosfera, să-i dea o aromă plăcută, revigorantă. Toate astea au făcut ca impactul celor scrise de Iulia să fie mult mai puternic. Pentru că discută despre lucruri complexe, iar profunzimile în care ajunge m-au impresionat și îngrijorat în aceeași măsură. Nu e prea devreme la vârsta aceea să vezi lucrurile cu atâta acuratețe? Unde e copilăria? Maturitatea n-a venit prea repede?

Mi-a luat ceva timp să-mi dau seama că nu. Să-mi amintesc frământările mele adolescentine, când azi eram copil, mâine un adult apăsat de probleme existențiale, poimâine un rebel, apoi o ființă dezamăgită de lumea în care mă aflam, pe urmă un îndrăgostit incurabil și naiv, apoi iar un înțelept, iar un copil, iar un rebel și tot așa.

La fel e și cazul Iuliei în Jurnalul unor sentimente. Sunt trăirile unei adolescente ce se uită într-o parte și vede copilăria cu viziunea ei idealizată, simplă, apoi se uită în cealaltă și vede viața adultă căreia îi place să se dea importantă, să arate că e complexă, dificilă, plină de responsabilități. Și, prinsă între cele două lumi, încearcă să-și găsească propria cale, să vadă ce merită să păstreze în suflet din fiecare. E o carte care, știind cum e Iulia astăzi, o caracterizează în totalitate. Ce e acolo, între coperți, a crescut, s-a metamorfozat și nu pot spune decât că sunt extrem de curios cum ar arăta acum transpus în scris – sub forma unui alt jurnal, ori poate chiar a unui roman. Pentru că, în mod cert, voi citi următoarea carte a Iuliei Lazăr, când va fi s-o scrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *