Jurnal de bord 46 – Parfumul Gaudeamusului

Gaudeamusul de anul acesta a fost unul în care am stat exclusiv la standul Tritonic, interacționând cu cititorii. Îmi cer scuze de la colegii scriitori la ale căror lansări n-am ajuns din acest motiv, dar am avut grijă să cumpăr cărțile lor. 😉 Îmi pare de asemenea rău că n-am putut participa la Gala Premiilor Colin. Dacă ar fi fost în afara orelor de program ale Gaudeamusului, aș fi făcut-o cu mare drag.

Prima lansare care m-a avut și pe mine printre protagoniști a fost a volumului Noir de București. Din 18 autori am fost prezenți vreo 15, s-a strigat catalogul, unii au fost scoși la tablă și au răspuns după cum s-au priceput, apoi s-au dat notele. Ăăăă… autografele. Și, după cum am văzut că s-au mișcat lucrurile la târg, volumul pare să fi pornit foarte bine la drum. Nu pot decât să mă bucur că am și eu o povestire între coperțile sale – de fapt, cea care-l încheie, Colții ascunși ai orașului, ce evocă un București interbelic. Cine dorește să comande volumul îl găsește aici.

A doua oară m-am dat în stambă cu reeditarea volumului colectiv Exit plus: Povestiri de dincolo. Am fost de față 6 dintre cei 9 autori, rememorând etape din desfășurarea proiectului. Pentru cei ce doresc să citească povestirea mea hard SF Neobișnuita viață a lui Howard Getternbach, volumul se poate comanda aici.

 

A urmat apoi lansarea romanului de dragoste Parfumul Cracoviei. Anamaria Ionescu și Teodora Matei mi-au făcut o prezentare care m-a impresionat atât de mult, încât am comis un lucru pe care evit cu îndârjire să-l fac la lansări: am citit din carte. Nu știu dacă a fost meritul celor două autoare sau al pasajului lecturat, cert este că am fost plăcut surprins să constat că persoanele din audiență care nu mă citiseră până atunci au fost curioase să experimenteze. Sper să nu se simtă dezamăgite. 🙂 Pentru cei care n-ați ajuns la Gaudeamus, cartea se poate găsi aici.

A venit la rând colecția Povestea, cu cărticele ei micuțe cărora li s-a alăturat acum și Străinul palid din Mirabilis, o combinație de fantasy și crime despre care sunt tare curios cum va fi receptată. În cadrul aceluiași eveniment a fost anunțată și apariția celei de-a doua ediții a romanului Vraciul de pe norul interior, cu o prezentare ce se potrivește acum celorlalte cărți din serie. E posibil ca, în perioada sărbătorilor, să fie disponibile pachete cu universul Frontierei, așa încât stați pe aproape! 😉

Asta a fost partea „oficială”, ca să-i spun așa. Acum urmează momentele de suflet. Suzana și Marius, mereu atenți la tot ce mișcă în standul Tritonic, cei fără de care mecanismul s-ar gripa în fiecare clipă. Rebeca și Teodora robotind ca două albinuțe prin stand, aranjând cărți, completând unde trebuie noi exemplare, ajutând cititorii opriți să răsfoiască un volum sau altul. Maria Ileană, vânzându-și Moștenirea străbunilor cu o exuberanță molipsitoare. Abia când o vezi stând locului, epuizată, sâmbătă seara, realizezi cât de grea a fost, de fapt, ziua cu pricina. Anamaria Ionescu, Teodora Matei și Daniel Timariu – cei trei pe care am impresia că-i cunosc de-o viață – sunt tot timpul pe baricade, lucrând de zor alături de ceilalți. Iar Bogdan Hrib trece continuu de la masca editorului exasperat de problemele ce apar la fiecare pas la cea a autorului amabil cu un nou cititor, apoi la cea a comersantului dornic să-și vândă scriitorii. Cu autografe cu tot.

Și fiindcă am ajuns la autografe, pot spune un singur lucru: oricât de epuizantă ar fi munca în cadrul târgului, recompensa oferită de cititori șterge totul cu buretele. Micuța Tatiana, venită ca de fiecare dată să-mi cumpere cartea și să facă o poză cu mine, luminându-mi ziua. Cele două Irine – una fan dedicat, ce a cumpărat până acum toate cărțile mele, uimindu-mă încă de la Gaudeamusul din 2014, cealaltă cititor și critic cu care port mereu discuții savuroase pe tema „rațiunii și simțirii”. Gabriela Noru, venită să-mi cumpere cărțile și să ne cunoaștem pe viu, după ce ne-am întâlnit în mod plăcut în mediul virtual. ConnieG, cel care-mi urmărește site-ul cu atenție încă de pe vremea când eram pe wix, iar acum a venit să ia la pachet trilogia Omul-fluture. Mădălina, care mi-a spus cât de mult i-a plăcut povestirea Zeul Kvun din volumul Povestiri fantastice și că și-ar dori o continuare sau o dezvoltare a subiectului. Rebeca și Teodora Hrib spunându-mi cât de mult le-a impresionat Parfumul Cracoviei. Ștefan D. Guță, cel care acum un an și jumătate ne cerea voie mie și Teodorei Matei să scrie un fan fiction în universul Omului-fluture, iar acum a apărut în două antologii. Georgiana Vlădulescu, Bebe Ionescu și Liviu Szoke, care nu ratează nicio lansare și nicio carte a autorilor români. O cititoare care a venit special să cumpere Maya și Sindromul Charlotte pentru că i-a plăcut primul volum al trilogiei. Bogdan și Teodora Hrib dansând cu Parfumul Cracoviei în mână. Cititori noi, care au fost curioși să încerce seria Vagabond, universul Frontierei, trilogia sus-menționată sau pachetul cu romane de dragoste. Și mai sunt atâtea încă…

Am spus-o de atâtea ori: mă simt un privilegiat al sorții. Și vă mulțumesc tuturor pentru asta. 🙂

 

Un comentariu

  1. Zile de neuitat, Lucian! 🙂 Acum urmează partea frumoasă de a citi ce am cumpărat și partea grea de a scrie noi povești pentru cititorii noștri 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *