Impresii de fan SF despre scriitorii de SFFH de la noi și de dincolo: Daniel Timariu

Seria aceasta de articole cuprinde câteva date și opinii legate de autorii de SFFH de la noi și de dincolo care-mi plac. Și de ce-mi plac. Adică ăia de la care sunt mari șanse să cumpăr cât mai multe cărți, sau, dacă mai sunt în viață, să aștept următorul volum. Astea-s gusturile mele, deal with it. 🙂

Daniel Timariu

Omul ăsta știe să povestească. Când stau și-l ascult, mă simt ca un băiețel ce soarbe cuvintele bunicului său, la gura sobei. Dar se descurcă și când meșterește cuvintele pe foaie. Mi-ar plăcea să citesc mai multe proze hard-SF scrise de el, dar m-a cucerit cu o serie urban fantasy extrem de spumoasă, ce-mi pare la fel de spumoasă ca Lumea disc a lui Pratchett, adunând laolaltă zeci de personaje și de povești, într-o curgere ce mă ține fermecat de la prima la ultima pagină. Când citesc un text nou scris de el, nu știu peste ce voi da – candoare? idei stranii? acțiuni ce se amestecă prin timp, sărind continuu între trecut, prezent și viitor? feerie? umor? drame-ntunecate? legende?

  • Tenebre – o serie superbă! Autorul exploatează cu multă imaginație abundența filoanelor mitologice ale popoarelor care s-au perindat prin Banat de-a lungul istoriei. Iar firele sunt legate între ele de Alex Anghel, un detectiv capabil să trăiască atât în Timișoara actuală, cât și în cea istorică, ce se suprapune peste realitatea noastră, undeva, în Tenebre. Cel mai recent roman al seriei, Miercuri, mi se pare fenomenal.
  • Amețeli postlumice – interesantă! Adună laolaltă povestiri SF&F din perioada de început a autorului. De nivel calitativ inegal, dar prezentând elemente care vor contura ulterior ceea ce-mi place la stilul lui Daniel Timariu –  umor inteligent (ușor autoironic), candoare, idei hard-SF foarte faine (la care sper să revină cât mai curând).
  • Fete în roșu și alte povestiri polițiste – reușită! Povestiri polițiste avându-l în centru pe inspectorul Danelescu. Interesante unele idei, legături, personaje. Cu finalurile nu am prea rezonat, deoarece eu îmi doresc alt gen de deznodământ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *