Impresii de fan SF despre scriitorii de SFFH de la noi și de dincolo (4)

Seria aceasta de articole cuprinde câteva date și opinii legate de autorii de SFFH de la noi și de dincolo care-mi plac. Și de ce-mi plac. Adică ăia de la care sunt mari șanse să cumpăr cât mai multe cărți, sau, dacă mai sunt în viață, să aștept următorul volum. Astea-s gusturile mele, deal with it. 🙂

Peter F. Hamilton

Cum scrie omul ăsta hard -SF, n-am mai întâlnit să scrie nimeni. O intrigă macro, numai bună pentru o serie cu câteva mii de pagini, pe fundalul căreia se desfășoară diverse intrigi principale și secundare. Practic, cu toate bucățelele astea, autorul mă ajută să-mi fac o imagine de ansamblu despre întreg universul creat de el într-o serie. Bine, când spun „univers a la Hamilton”, e cam ca și cum aș vorbi despre stele în timp ce în fața ochilor se află toată Calea Lactee. SF-ul și imaginația lui sunt pfoai!, personajele chiar mi se pare că au povești de viață foarte fain realizate. Stilistic nu e neapărat un „magician al cuvintelor”, ca să zic așa. dar asta pălește în fața spectacolului fenomenal pe care mi-l oferă mie, cititorul.

  • The Night’s Dawn – trilogia asta m-a lăsat fără cuvinte! Adică omul se gândește că-n universul ăsta e loc și pentru „o lume de dincolo” și că sufletele morților se-ntorc să posede trupurile celor vii. Și nu, nu e fantastic, ori, horror. E SF de-ăla cu zboruri spațiale, tehnologii de-ți stă mintea-n loc și lumi atât de stranii, că mă-ntreb ce imaginație poate avea omul ăsta de-a născocit așa ceva.
  • Commonwealth – beton! Dacă nu mă înșel, a fost primul meu contact cu proza lui Hamilton. Avem un viitor când, practic, s-a atins nemurirea, s-a realizat contactul cu câteva civilizații extraterestre, cu care se conviețuiește în pace… asta până când apare o amenințare în univers. Space opera de-ăla clasic, dar dus la un alt nivel, de simți că te uiți la cinci seriale în paralel.
  • Void – altă trilogie wow! Mai precis, se dă o idee de roman SF în care universul nostru o cam ia pe coajă (nu, nu e o luptă între unii și alții, sunt chestii de legi cosmice care se dau de-a dura într-un mare fel). Și se mai dă o idee fantasy. Pe urmă se ia un autor cu talent care e capabil să scrie o combinație de hard-SF cu fantasy. Și să-i iasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *