Văduva neagră

– seria Vagabond #4 –

aprilie 2020

Editura Tritonic

 282 pag.

ISBN 978-606-749-477-8

 

Introducere

Programat inițial pentru 2019, al patrulea volum al seriei Vagabond a fost amânat din cauza proiectului Femeia din portbagajspin-off-ul scris împreună cu Jacky Schwartzmann și apărut în Franța sub titlul Le coffre. În discuția purtată cu editorul Bogdan Hrib, amândoi am fost de acord că nu era o strategie bună să scot ambele romane în același an, din motive de marketing. Și, cum proiectul cu Jacky era unul internațional, cu termene bătută în cuie, am decis să decalăm programul nostru intern și să amânăm cu un an apariția volumului al patrulea.

Din punct de vedere calitativ, cred că asta a fost un câștig. Am avut mai mult timp la dispoziție să gândesc acțiunea cărții, iar asta se vede și din faptul că e mai lungă și mai complexă decât precedentele volume. O notă aparte a constituit-o documentarea referitoare la țigani, care mi-a oferit informații extrem de interesante, ce mi-au permis să dau, cred eu, o notă de culoare. În ceea ce privește cadrul, Alba Iulia și Deva sunt principalele locuri de desfășurare a acțiunii, dar există și câteva incursiuni în unele sate și comune din județele Hunedoara și Sibiu.

Dacă la precedentul volum, Picătura chinezească, am profitat de faptul că personajele secundare ajunseseră la maturitate, fiind capabile să mențină singure acțiunea (lucru care m-a ajutat enorm și la Femeia din portbagaj), în prezenta carte m-a distrat să mă joc cu un Dinu rămas „singur împotriva tuturor”.

Un alt detaliu aparte l-a constituit lansarea romanului care… n-a avut loc, din motiv de pandemie.

Intriga

Dinu devine suspect în cazul unui deces care are loc în Deva. Lăsat singur de prietenii săi polițiști, el începe o investigație pentru a-și demonstra nevinovăția, pornind de la însemnările făcute de decedat în câteva caiete ce ajung pe mâna lui. În același timp, primește o ofertă tentantă de a ancheta o sinucidere clasată de poliție, dar considerată suspectă de către familie. Dar tabloul pare să fie mult mai complex, cu tot felul de decese petrecute în ultimele luni în rândul unor persoane care par să fie legate unele de altele.

Primire

„Din punctul meu de vedere, romanul Văduva neagră de Lucian Dragoș Bogdan se numără printre cărțile demne de citit în 2020 pentru acțiunea detectivistică bine construită, personajele veridice și doza potrivită de mister.” (Cristina Mitrea, 4arte.ro)

„Este una din cele mai reușite serii polițiste citite de mine și concepută de un autor român.” (Daniel Timariu)

„Autorul pune mai ales accentul pe viața reală, dureroasă și totuși cu urmele ei de frumusețe a personajelor.” (Arcidalia Ghenof, Literatura pe tocuri)

„Finalul a fost la înălțime, deznodământul fiind surprinzător și creativ.” (Ciobanul de azi)

„Atent la detalii, la intrigă, oferind descrieri obiective, Lucian Dragoș Bogdan reușește să ne capteze atenția și să ne surprindă.” (Teodora Matei)

Comentariile sunt închise.