Jurnal de bord: Scrijelituri – sămădaș la final de 2023

Am creat câte ceva și în 2023. Și-am mai și publicat. Cam așa:

  • un volum SF;
  • șapte povestiri, dintre care trei SF, una fantastică, una horror, una de dragoste și una pentru copii;
  • o bandă desenată.

Să le luăm pe rând.

La marginea nebuniei este un volum care reunește nouă povestiri SF publicate anterior în diverse reviste fizice și online, antologii, volume colective și almanahuri, cărora li se adaugă o a zecea povestire inedită. Volumul a apărut la editura Tritonic și se poate comanda aici.

Traducătorul de trupuri. În fiecare an am fost invitat să particip cu câte o povestire la antologia CSF a editurii Pavcon. Textele trebuiau să fie scurte și, cum în ultimii ani am preferat să-mi îndrept atenția spre creațiile de întindere mai mare, am trimis mereu povestiri mai vechi, apărute deja altundeva cu ani în urmă. De data aceasta, am decis să accept provocarea de a scrie ceva scurt, mai ales că melodia Verona a celor de la Muse îmi dăduse un vibe, o stare potrivită pentru o idee: căutarea unui mod de a comunica cu o specie extraterestră care nu are formă materială. Ceea ce am și executat, iar povestirea a apărut în Antologia CSF 2022, coordonată de Constantin D. Pavel, care se poate comanda aici.

Povestea omului poveste. De-a lungul ultimilor ani, am început de mai multe ori acest al șaselea text din seria Povestea lui… De fiecare dată m-am oprit după câteva pagini, nemulțumit că nu ieșea ce mi-aș fi dorit. Dar o invitație primită de a participa la o antologie mi-a readus în atenție ideea, deoarece s-ar fi potrivit temei: oameni care, prin poveștile lor, nasc comunități, orașe. De data aceasta, a ieșit ce-mi doream. Dacă sunteți curioși cum sună, puteți comanda aici antologia Orașele viitorului, coordonată de Dan Popescu, unde a apărut.

Într-un colț, la pândă. A fost scrisă în urma unei invitații de a participa la o revistă ce trebuia să apară până la finalul anului, dar proiectul nu s-a concretizat încă. E genul de SF unde mă joc cum îmi place mie mai mult cu idei și speculații științifice, fără să mă întind pe foarte multe pagini. De data aceasta, m-am jucat de-a pădurea întunecată.

Luminos, cimitirul. Mi s-a cerut un text pentru numărul special horror al unei reviste. E un gen cu care nu sunt în relații prea apropiate, dar aveam de ceva vreme ideea de a relua ideea din povestirea Umbra, apărută în 2004 volumul meu de debut, Trilogie. Așa că am plecat de la misterul unui cimitir aflat lângă o stație de curent, unde, în timpul furtunilor violente, s-ar fi observat că fulgerele aduc morți la viață și i-am dat bătaie. Povestirea a apărut în numărul 29 al revistei CSF, care se poate comanda aici.

Picioare de lut e un SF scurt scris pentru o altă antologie la care am fost invitat să particip an de an și la care trimiteam texte mai vechi. La fel ca în cazul precedent, am decis să scriu ceva nou special pentru volum. Mi-a venit în minte expresia „nu credeam că un zeu poate avea picioare de lut” și… de-acolo am mers mai departe, scriind despre civilizații care creează zei meniți să le protejeze când pășesc dincolo de atmosfera planetei de baștină. Antologia trebuia să apară până la finalul anului, dar din motive de austeritate bugetară.

În clipa asta, nu. Teodora Matei și Bogdan Hrib au coordonat o antologie romanțoasă pentru editura Tritonic și, evident, am fost invitat să particip la ea. Am ezitat un pic, pentru că tema era despărțirea, iar eu nu prea îmi doream să scriu ceva depresiv. Apoi mi-am dat seama că despărțirea se poate privi nu doar din perspectiva unui final trist, ci și a unui nou început. Am inserat câte ceva din vremea studenției și… gata! Ce a ieșit, puteți citi în volumul Marea despărțire, care se poate comanda aici.

Blob. Când și când, am mai scris povești pentru copii, așa, de amuzament. Mi-am dat seama că-mi place și-mi tot promit că, la un moment dat, mă voi apleca mai serios asupra acestui gen. Deocamdată, am decis să particip la un proiect anual de gen, la care am mai trimis texte în urmă cu ceva ani. Aveam începutul în minte, așa că m-am pus pe scris. Apoi m-am oprit. De vreo trei ori am abandonat, apoi am reluat și, până la urmă, am dus povestea la bun sfârșit. Despre ce este vorba? Păi, începe așa: „Blob nu ajunsese în lumea potrivită”. Sper că sună suficient de incitant. Pentru a o citi, mai trebuit să așteptați, pentru că nici acest proiect nu s-a concretizat din aceleași motive de austeritate bugetară.

Zmeul e o nouă bandă desenată scurtă. Am realizat-o pentru numărul special fantasy al revistei Galaxia 42-43 și o puteți viziona aici.

Pe lângă toate cele de mai sus, ar mai fi de menționat:

Apariția povestirii de dragoste Atunci și acum: o noapte de iarnă în antologia Marea degringoladă amoroasă apărută la Editura pentru Artă și Literatură, sub îngrijirea Violetei Borza. E un text despre cum vede o femeie de 35 de ani un tânăr de 18 ani și un bărbat de 50. Antologia se poate comanda aici.

Publicarea povestirii cyberpunk Vânătoarea, scrisă în colaborare cu Teodora Matei, în numărul 25 al revistei CSF. Adică aici. E un prequel la trilogia Omul-fluture și a apărut anterior în ediția revizuită a primului volum al seriei.

Apariția povestirii SF Singularitate în numărul 38 al revistei Galaxia 42 (aici) E un text în care mă joc un pic cu mintea cititorului. Prima publicare a povestirii a fost în 2016. Și e inclusă în volumul La marginea nebuniei. 😉

Publicarea povestirii fantasy-polițist Străinul palid din Mirabilis în aceeași revistă Galaxia 42, numărul 42-43 (aici). Prima dată a apărut în 2016 și vorbește despre „anchetarea” unei crime dintr-o lume magică.

Pe lângă toate astea, am participat cu stand de autor la un East European Comic Con ținut la București și unul la Iași și am coordonat SF, Fantasy & Horror Club Alba (unde am înregistrat și niște materiale, pe care le puteți viziona pe canalul de YouTube al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *