Jurnal de bord: Scrijelituri – sămădaș la final de 2022

În 2022 am scrijelit câte ceva. Și-am mai și publicat pe ici, pe colo. Au fost, așadar…

  • un volum SF;
  • șapte povestiri, dintre care patru SF, una fantasy, una polițistă și una de dragoste;
  • o bandă desenată.

Să le luăm pe rând.

O lume perfectă e un volum care include zece povestiri SF – space opera, călătorie în timp, lumi virtuale, inteligențe artificiale, modificări genetice ș.a.m.d. Texte pe care mi-a făcut plăcere să le scriu, la vremea lor, și pentru care a sosit momentul să fie reunite într-un volum apărut la editura Tritonic. Care se poate comanda aici.

Recruții. În al doilea volum de povestiri publicat de mine în 2004, Zeul Kvun, am inclus o povestire numită Ceea ce suntem. Unele dintre textele din vremea aceea le-am mai șlefuit ulterior. Altele, cum e și acesta, am considerat că au nevoie de o rescriere completă. Ceea ce am și executat – am păstrat ideea unui război spațial între oameni și o specie extraterestră, pe marginea căreia am țesut chestiuni de inginerie genetică și mici… să le zic „trucuri” legate de problemele pe care le ridică chestiunile spațio-temporale. Apoi l-am inclus în volumul sus-menționat.

Călugărul și dragonul. Situația e similară celei anterioare. Doar că povestirea originală se numea Chat room și a apărut în primul meu volum, Trilogie. Și era vorba despre lumi virtuale și prezicători. Din nou, am păstrat ideea și am scris cu totul altceva. Un altceva pe care l-am inclus tot în volumul O lume perfectă.

Vremea dinaintea timpului face parte din seria Cartea haosului. E un fantasy în cadrul căruia Moartea o descoperă pe fata de la care a pornit întreg haosul. Și încearcă s-o folosească pentru propriile scopuri. Povestirea a apărut alături de câte un text din Povești la castel de Teodora Matei și Tenebre de Daniel Timariu, la editura Titonic, în volumul 3.7, care poate fi comandat aici.

Așteptând criminalul: o listă a răzbunării e un text polițist scris de mine pentru proiectul Noir de Cluj coordonat de Bogdan Hrib. Acțiunea se petrece în Clujul studenției mele și este, cred, unul dintre cele mai întunecate texte pe care le-am creat. Începe cu protagonistul care-l așteaptă, liniștit, pe cel ce urmează să-l asasineze. Antologia, apărută la editura Tritonic, poate fi comandată aici.

Măr, timpul viitor a fost scrisă pentru o antologie care, din păcate n-a mai apărut. Este o povestire despre un viitor în care Pământul a fost afectat de o catastrofă ecologică. Dar, cum nu sunt un fan al textelor post-apocaliptice, în ceea ce am scris se întrevede, sper, adierea speranței. 🙂

Dezumanizare e o povestire care mi-a fost solicitată pentru o antologie SF. Așa că am scris despre un viitor când omenirea a colonizat o parte din sistemul solar și teama cea mai mare este pierderea caracteristicilor care ne-au definit, până acum, ca oameni. Antologia, coordonată de Marian Truță, a apărut la editura Eagle și poate fi comandată aici.

Atunci și acum: o noapte de iarnă am scris-o pentru o antologie romance care va apărea, din ce știu, anul viitor. Din acest motiv nu pot da deocamdată alte detalii despre ea. Dar vă țin la curent. 😉

Cosmic café e prima bandă desenată pe care am realizat-o după mulți, mulți ani. E scurtă și se voia contribuția mea la o antologie care n-a mai apărut (din ce știu eu, cel puțin). A fost o reîntoarcere la iubirea mea din copilărie și adolescență, un domeniu asupra căruia vreau să-mi fac timp să mă concentrez mai mult în următoarea perioadă.

Pe lângă toate cele de mai sus, ar mai fi de menționat:

Reeditarea, la editura Tritonic, a volumului Omul-fluture, scris în colaborare cu Teodora Matei. E o ediție revizuită și… completată. Adică veți găsi în ea în bonus. Ce bonus? Cumpărați cartea de aici și veți afla. 😉

Apariția povestirii O cupă cu Rosy în antologia CSF 2021, coordonată de Constantin Pavel și publicată la editura Pavcon. Care se poate comanda de aici.

Și, evident, mă bucur că – după o pauză de doi ani – am revenit cu stand de autor la East European Comic Con.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *