Allex Trușcă – „I put a spell on you…”

Și luna aceasta am rămas pe tărâmul prozei. Bine, probabil că vă întrebați de ce scriu la trecerea dintre luni despre câte o carte a unui autor român. Păi, de-aia, că e o inițiativă a unor oameni faini, conduși de scriitorul G.P. Ermin, prin care să atragem atenția, fiecare în bula lui, asupra unor scriitori și poeți de pe la noi.
Luna asta a venit rândul lui Allex Trușcă, un autor care mie-mi place.  Îmi place și ca om, dar și ca scriitor. Se joacă prin zona horror, de cele mai multe ori apelând la recuzita națională, pe care o țese foarte fain pe fundalul geografiei, istoriei și tradițiilor de pe la noi. De obicei de prin zona Olteniei, de unde e de loc. Și-mi place cum o face. E drept că nu sunt fan horror, plus că mi se pare o literatură unde clișeele sunt la ele acasă, dar autorul despre care zic reușește să facă textele lui să sune interesant, să nu copieze zeci și zeci de alte texte. Se mai joacă și prin zona fantasy și. în opinia mea, e un scriitor care promite.
Ultima lui „ispravă” este volumul I put a spell on you…, apărut în noua colecție a editurii Litera, coordonată de Doina Ruști. Din care am avut ocazia să citesc și eu câteva fragmente. Este vorba despre relații căzute în rutină, despre un bărbat care și-a înșelat soția, e cuprins de remușcări, apoi asistă la transformarea treptată a soției în femeia aventurii de ocazie. Mi-a atras atenția un pasaj care mi se pare că prezintă meșteșugit o realitate:
Sunt laș că o vreau din nou pe soția mea anostă? Măcar atunci eram mulțumit că e acolo, că suntem în rândul lumii, că nu ne amestecăm prea mult unul în viața altuia, că nemulțumirile ei, plângerile, cicăleala ajunseseră doar un sunet de fundal, iar eu mi le țineam în frâu pe‑ale mele, doar nu riscam să deschid cutia Pandorei. Aveam o căsnicie normală, cred…
Din cât am citit, impresia mea e că volumul nu e my cup of tea. Prefer să-l „degust” pe Allex Trușcă în textele lui fantasy și horror, unde sunt mai aproape de lumea mea. Dar, pentru cei a căror lume e mai pe realism cu tentă fantastică, așa, cu explorarea diferitelor fațete ale feminității, cartea I put a spell on you… se poate comanda aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *