Despre aparițiile de mai jos am auzit vorbindu-se, ori le-am văzut cu ochii mei întâmplându-se pe valurile tritonice. Le-am pomenit aicea, spre luare aminte:
La editura Corylus Books din Marea Britanie a apărut traducerea celui mai recent roman mystery & thriller al lui Bogdan Hrib, Reziliență. Cartea reprezintă al șaselea volum al seriei Stelian Munteanu (sau, cum am spus la un moment dat, e un fel de Stelian Munteanu 5.5 combinat cu Tony Demetriade 0.5). Titlul englezesc este Resilience. Este a treia carte a seriei tradusă în engleză, celelalte două fiind Filiera greceasă / The Greek Connection și Ucideți Generalul / Kill the General. Pentru cei care n-au citit cartea, unul dintre subiectele în jurul căruia se învârte acțiunea privește încercarea de creare a unei Moldove Mari (adică Moldova românească plus Republica Moldova). În perioada asta, are parte de un blog tour pe meleaguri britanice.
În seria noir, în care au apărut până acum Noir de București (coord. Bogdan Hrib), Gastro Noir (coord. Bogdan Hrib), Noir de Timișoara (coord. Daniel Timariu și Cristi Vicol), a fost lansat volumul Noir de Brașov (coord. Tony Mott și Bogdan Hrib). Cartea cuprinde zece povestiri, semnate de Teodora Matei, Dănuț Ungureanu, Lucia Verona, Radu Costescu, Tony Mott, Daniel Timariu, Anamaria Ionescu, Bogdan Hrib, Rebeca Cojocaru și moi. Plus desene de Ștefan Costescu, juniorul debutantului Radu Costescu. Volumul se poate comanda aici.
Mirela Oprea a încheiat seria Cavalerii timpului cu romanul Izbânda. Seria, care mai cuprinde volumele Inițierea și Călătoria, este o combinație de fantasy și romance – o altă lume, cu probleme similare lumii noastre, un fel de metaforă a luptei interioare pe care ar trebui să o ducem fiecare dintre noi cu partea întunecată a propriei persoane. Cartea se poate comanda aici.
Firește, nu pot să nu menționez și cartea lui je, adică al cincilea roman de dragoste, pre numele lui Șase. Care n-are nicio legătură cu celelalte, e complet autonom și independent, se petrece prin vreo șase țări și șase perioade istorice diferite – Scoția 1970, Botswana 1980, România 1989, Brazilia 1999, India 2009 și Grecia 2019. Și e despre o femeie care-i schimbă viața unui bărbat (as usual). Iar el tot dă peste chestii care-l ajută, pas cu pas, să afle cine e femeia cu pricina și ce vrea ea. Cartea se poate comanda aici.
Și mai umblă vorba-n târg că tot anul ăsta, mai pe toamnă, așa, s-ar putea să mai iasă nește polițiste:
După În mintea comisarului, Lumânări vii și Afaceri de familie, Teodora Matei pregătește un nou roman din seria Cazurile și necazurile comisarului Anton Iordan. Iar Anamaria Ionescu și Radu Costescu se zice că vor scoate un roman la patru mâini – Al Punto.