ArtZone SF – nr. 1/2021 – povestiri

Opiniile exprimate aici n-au niciun fel de legătură cu teoria sau critica literară. Sunt doar criteriile și gusturile mele în materie de apreciere a literaturii. Blogul meu, timpul meu, opiniile mele. 🙂 Dacă vă interesează, luați de citiți. Dacă vreți chestii savante, atunci vă sfătuiesc să căutați în altă parte. 😉

Am citit trei povestiri din numărul 1/2021 al revistei ArtZone SF (ediție Weird fiction și fantasy) – șapte scrise de autori români, una de un autor străin. Dintre ele, patru texte mi-au plăcut, două mi s-au părut acceptabile, iar două nu mi-au plăcut.

Ana-Maria BURLACU – Liziera

Un copil (adolescent?) asistă la moartea ambilor părinți, într-o conjunctură stranie. Nu e explicat nimic – nici de ce trăiau retrași în pădure, nici ce voiau necunoscuții care au venit, i-au ucis pe cei doi, au scotocit casa, apoi au plecat. Sau n-am înțeles eu. Și nici finalul. Timpurile sunt amestecate (ba perfect simplu, ba perfect compus, ba prezent), iar ideea că unui copil crescut în pădure toți copacii i se par la fel o găsesc neverosimilă.

M. Șt. CĂRBUNARU – Leul de safir

Un quest al unui cavaler, care mi s-a părut prea încărcat de simboluri pentru gustul meu, în condițiile în care nu mi-a dat senzația că aduce cine știe ce deosebit ca idee.

Adriana BURLACU – Cu ochii închiși

Un profesor destul de antisocial își vede de rutina cotidiană, când are parte de o experiență stranie. Povestirea nu e my cup of tea și nu sunt sigur că am interpretat corect toate întorsăturile din ea, dar mi s-a părut destul de ok.

Gabriel Leonard SÎRBU – Momeală vie

O partidă de pescuit. Pescarul pregătit pentru captura vieții: Monstrul. Nu, nu e filmul omonim românesc, e o povestire dusă liniștit spre un final care face toți banii. Mi-a plăcut.

Maria Teodora Popescu – Departe de Hades

O broderie pe tema unor pasaje din mitologia grecească. Nu mi s-a părut cine-știe-ce, dar nici n-o consider slabă.

M. Șt. CĂRBUNARU – Sub soarele deșertului

Evocarea unei lupte între două popoare, dintre care unul a reușit să îmblânzească niște păsări deosebite, în timp ce celălalt expert în magie. Mi-a plăcut. Mult. Aș vrea s-o recitesc cândva într-o versiune mult extinsă, în care nu mi se povestește cum a fost, ci chiar asist la toată tărășenia.

Lord DUNSANY – Venirea mării

(traducerea Mircea CĂRBUNARU sr. și Bogdan FOFIRCĂ)

Zeul cel Nou, Slid, adună în spatele lui apele și vrea să cucerească uscatul Zeilor. Care apelează la un munte ca să le apere teritoriile. Mi-a plăcut mult cum a fost tratată ideea – atât stilistic, cât și ca acțiune.

Teodora BURLACU – Owliver, născocitorul

La secțiunea Junior, am dat peste povestirea unei fete de 10 ani. Mie mi-a dat aceeași stare pe care o aveam când citeam cărțile cu Winnie. Și, dacă e ca la Winnie, înseamnă că m-a cucerit. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *