Colecția Science Fiction – nr. 3.1/2019 – povestiri

Opiniile exprimate aici n-au niciun fel de legătură cu teoria sau critica literară. Exprimă doar criteriile și gusturile mele în materie de apreciere a literaturii. Blogul meu, timpul meu, opiniile mele. 🙂 Dacă vă interesează, luați de citiți. Dacă vreți chestii savante, atunci vă sfătuiesc să căutați în altă parte. 😉

Am citit cinci povestiri din numărul 3/2019 al revistei CSF. Dintre ele, două mi-au plăcut, una mi s-a părut acceptabilă, iar două nu mi-au plăcut.

Cristian CÂRSTOIU – Noopali

La un observator astronomic se constată că, periodic, se emit semnale către o anumită regiune din cosmos și se începe o anchetă pentru a se afla cine și cu ce scop face acest lucru. Ideea în sine mi s-a părut interesantă – partea științifică, partea de legendă și legătura cu un eveniment major din cultura omenirii. Dar realizarea tehnică mi-a displăcut. Stilistic, mi s-a părut la nivelul unui autor aflat la primele texte („Chelnerița veni cu mâncarea. Nick alese hamburgerii și cartofii prăjiți. Ethan și Leopold schimbară o privire scurtă, vrând să vadă reacția lui Nick. Nicio reacție, însă.”). N-am simțit niciun pic de tensiune (deși exista potențial, fiind vorba despre o anchetă secretă pentru depistarea sabotorului), iar modalitatea de legare a firelor la final am găsit-o stângace.

Florin PURLUCA – Pe aici nu sunt comori

Un episod dintr-un război cosmic, cu oameni pregătiți special pentru a „culege” ultimele gânduri ale combatanților morți. Mi-a plăcut.

Mihail MEDREA – Alternauții

Îmi pare rău, dar n-am reușit să-mi dau seama despre ce este vorba în povestire.

Dan NOREA – Sufletiștii

Dracii și Angelii pregătesc „amestecurile” care vor umple trupurile nou-născuților, fiecare încercând să ajungă la concentrația ideală pentru ca viitorul om să ajungă în propria tabără. Mi se pare că am mai citit undeva povestirea asta, dar m-a amuzat. Deși sunt câteva probleme cu ea:

  • folosește „decorul” creștin, dar consideră că inteligența e o caracteristică venită de la Angeli, în condițiile în care Vechiul Testament menționează că Adam și Eva au fost izgoniți din Rai pentru că au gustat din Pomul Cunoașterii, iar în Noul Testament  se zice „Fericiți cei săraci cu duhul, că a lor este împărăția cerurilor” și alte exprimări care merg pe ideea crede și nu cerceta (adică nu-ți folosi inteligența);
  • comportamentul din final al Angelului dovedește „calități” asociate taberei adverse;
  • n-am reușit să pricep ce legătură este între Africa Centrală și locul nașterii lui Hitler.

Ion Ilie IOSIF – Răzbunarea lui Pierrot

O poveste despre falsificarea tablourilor. Amuzantă și cu o răsturnare de situație la final care ridică miza (lucru pe care-l apreciez mereu la un text, cu condiția să nu invalideze eșafodajul construit până acolo). N-aș putea citi multe texte de genul ăsta, sau aș putea-o face doar la intervale mai mari de timp.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *