Așa cum am mai spus deja, lucrez la un nou roman din Universul Frontierei. Va fi primul dintr-o mini-serie ce va cuprinde, cel mai probabil, trei volume. Spre deosebire de celelalte cărți din univers, care se pot citi fiecare, independent, cele din mini-serie vor fi legate unele de altele.
Dacă ați citit nuvela Când penele roșii vor plânge, știți că acolo se încerca readucerea la viață a unei rase dispărute în urma unui război: arloții. Mini-seria va prezenta evenimentele premergătoare acestei extincții. La baza ei stă o trilogie în bandă desenată realizată de mine la finele anilor ’80, începutul anilor ’90. Mai precis ideea din ea, deoarece intriga va fi diferită aproape în totalitate (deh, universul s-a modificat mult de atunci).
Primul volum, care are ca titlu de lucru Planeta de cristal (probabil că nu va rămâne așa, dar l-am preluat de la prima parte a trilogiei BD), urmărește o expediție desfășurată de echipajul unei nave pentru a descoperi sursa unui semnal dintr-o zonă necartografiată a spațiului. Așa cum cred că vă așteptați, echipajul e pestriț. Veți întâlni arloți, dolgreni, oameni, inteligențe artificiale organice și anorganice, fraake, arggeri, arboțki – o întreagă menajerie, ce mai încoace și încolo! 🙂 Un mediu numai bun ca să vedem cum se pot găsi puncte comune pentru a trece peste diferențe, pentru a conlucra. Asta dacă nu cumva animozitățile sunt mai puternice în unele cazuri… 😉
Acțiunea se petrece cu mult timp înaintea celei din Frontiera, pe vremea când încă nu fusese descoperit modul de călătorie pe baze cuantice, cu cargouri-caravană. Adică se foloseau metode mai lente, ce necesitau mai mult timp și, implicit, expuneau călătorii la riscuri mai mari.
Până acum, am scris aproximativ o treime din roman, dar mai mult ca sigur că voi modifica radical o serie de pasajele aferente inteligenței artificiale organice, pentru că, deși le-am revizuit deja o dată, încă nu sunt mulțumit de ceea ce a ieșit. E posibil să pățesc ceva similar și cu arboțkii, deoarece sunt o specie pe care încă n-am descris-o (doar am menționat-o tangențial într-una dintre cărți), prin urmare voi avea mult de meșterit până va căpăta o „personalitate” pe care s-o consider satisfăcătoare.
Deocamdată, atât despre proiectul acesta. Voi reveni cu noi informații despre el mai încolo. Săptămâna viitoare, vă voi vorbi despre alt proiect la care meșteresc. 😉