Amintiri fantastice

Atunci când Horia Nicola Ursu m-a întrebat pentru prima dată ce părerea aş avea despre un „best of” al primelor mele volume de povestiri, am fost în aceeaşi măsură încântat şi îngrijorat. Evident că mă bucura propunerea lui, mai ales că ştiam că există persoane interesate despre scrierile mele de început. Dar întrebarea care mă frământa era următoarea: cum aveau să fie primite texte publicate de mine cu atâta vreme în urmă, dintre care unele fuseseră scrise acum mai bine de un sfert de secol? Dincolo de curiozitate este nevoie şi de calitate.

După selecţie, a urmat revizuirea. Nu doream să rescriu de la A la Z n-ar mai fi fost povestirile mele de început. Existau însă şi stângăcii, erori de logică sau exprimare şi alte elemente care dacă puteau fi trecute cu vederea atunci, demult nu se mai potriveau acum. Linia de demarcaţie între ce trebuia neapărat schimbat şi ce era mai bine să rămână cum apărea în textul original era foarte fină şi, desigur, subiectivă. Sper că am reuşit să ajung la rezultatul optim cei care au citit povestirile aşa cum sunau ele în urmă cu unsprezece ani în volumele Trilogie şi Zeul Kvun să le simtă ca fiind aceleaşi texte, iar cei care le citesc acum pentru prima oară să le considere bune din punct de vedere calitativ.

În unele cazuri, revizuirea s-a limitat la modificarea câtorva cuvinte sau expresii ici şi colo. În altele, au fost intervenţii mai profunde, cu pasaje rescrise sau eliminate. Povestirea Cu drag, pentru Rugh de exemplu, a fost trecută de la persoana întâi la a treia, din raţiuni ce ţin de coerenţa Universului Frontierei, dezvoltat în anii care au urmat.

Doar în două cazuri am considerat că textul original avea nevoie de un alt final. Modificarea acestuia a necesitat o uşoară alterare a firului narativ, totuşi povestirile au rămas principial aceleaşi. Este vorba despre În căutarea clarobscurului şi Biliardul orbilor.

În afara povestirilor cuprinse în volumele apărute în 2004, m-am gândit că ar fi nimerit să adaug şi un text inedit, scris în anul următor şi apărut doar într-un ziar băcăuan În aşteptarea zeilor. Mi s-a părut că se potriveşte şi sper să constituie o surpriză plăcută.

2 comentarii

  1. ILEANA - ANDREEA DROP

    Pai sa le vedem, citim, mirosim, sa le gustam. Discutam dupa 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *