Colaborări (I)

Ca să am motive să mă cert și cu altcineva, nu doar cu mine, am ales să colaborez cu alți autori în unele proiecte literare. Iată cam ce-a ieșit:

2014

  • Lună albă, lună stacojie – o povestire horror scrisă în colaborare cu Teodora Matei. Prima noastră tentativă împreună. Fiecare dintre noi a scris cât a simțit că are chef, după care a pasat celuilalt textul. Al doilea a scris și el cât a scris, apoi l-a dat înapoi. Și tot așa, până la final. Acțiunea urmărește un tânăr care se trezește cu o moștenire într-un sat izolat din Munții Apuseni, unde se întâmplă lucruri stranii. Textul a apărut în revista Ficțiuni.ro.

2015

  • Omul-fluture #1: Omul-fluture – roman cyberpunk scris în colaborare cu Teodora Matei. De data asta, fiecare și-a asumat responsabilitatea câte unui capitol. Acțiunea urmărește câteva personaje din lumile virtuale: un hacker care fură identitățile oamenilor bogați, o tânără dornică să devină scriitoare de succes, un blogger influent, o femeie bogată rămasă fără nimic și o pereche de cypoli care încearcă să păstreze ordinea. Volumul a apărut la editura Tracus Arte.

2016

  • Omul-fluture #2: Maya – continuarea primului volum al trilogiei, unde Teo și cu mine am început să intercalăm pasajele scrise de fiecare dintre noi. Personajele își continuă aventurile, intrând în legătură și cu alte lumi virtuale și încep să-și pună problema care dintre ele este cea „adevărată”. Romanul a apărut la editura Tritonic.

2017

  • Domino – un proiect crime unde am colaborat cu Bogdan Hrib, Teodora Matei, Daniel Timariu și Anamaria Ionescu, folosind personajele seriilor noastre polițiste. Protagonistul lui Bogdan intră pe firul unui caz, care începe la Alba Iulia, unde ancheta e realizată de personajele secundare ale seriei mele Vagabond. Cazul se dovedește o bucată din ceva mai mare, așa încât investigațiile sunt continuate de eroii Teodorei, la Ploiești, apoi de cei ai lui Daniel, la Timișoara. În final, anti-eroul Anamariei se ocupă de „reziduurile rămase” după închiderea cazului. Volumul a apărut la editura Tritonic și fiecare a lucrat independent la partea lui, Bogdan având rolul să „umple golurile” dintre povestirile scrise de fiecare.
  • Omul-fluture #3: Sindromul Charlotte – încheie trilogia începută cu Teodora Matei, protagoniștii având ocazia să-și împlinească destinele și să ridice vălul de pe lumile virtuale, în căutarea adevăratei realități. Cartea a apărut tot la Tritonic.

2018

  • 3.4 – este o colaborare cu Teodora Matei și Daniel Timariu, în care fiecare dintre noi a scris câte o povestire post-apocaliptică, cele trei fiind legate una de alta. Volumul a apărut la Tritonic în colecția 3.x.
  • Schițe de iubire – este un volum de povestiri de dragoste apărut la Tritonic coordonat împreună cu Teodora Matei, unde am reunit zece texte de la zece autori (inclusiv noi doi). Munca de coordonator s-a dovedit mai dificilă decât cea de a scrie împreună, dar am reușit să gestionăm situația până la urmă, acceptând fiecare compromisuri.
  • Domino 2: Misterele Râșnovului – a mers pe rețeta primului Domino, adăugându-l ca autor și pe Petru Berteanu. De data aceasta, fiecare povestire n-a mai rezolvat un caz mai mic dintr-unul mai mare, ci a fost o piesă din întregul puzzle, o etapă. Față de primul volum, unde textele se puteau citi și independent, aici sunt legate între ele. A fost publicat tot la Tritonic.
  • Un străin în Regatul Assert – este un roman steampunk scris în colaborare cu Teodora Matei. Într-o societate ce amintește de Anglia victoriană, dar unde apar și o serie de elemente fantasy, am recreat basmul prințului care crește într-o lună cât alții într-un an și al cărui destin este să se lupte cu balaurul, reprezentat aici de o mașinărie mai grea decât aerul, capabilă să pârjolească totul în jur. A apărut la Tritonic.

2019

  • 3.6 – este un volum din seria 3.x de la Tritonic ce reunește trei povestiri: una polițistă scrisă de Teodora Matei, una SF din seria mea Cartea haosului și una scrisă împreună, respectiv Lună albă, lună stacojie.
  • Castele de nisip – este al doilea volum de povestiri de dragoste coordonat împreună cu Teodora Matei, incluzând de data asta nouă autori/povestiri (cu tot cu noi doi). A fost publicat la editura Tritonic.
  • Femeia din portbagaj / Le coffre – reprezintă un spin-off al serie Vagbond scris împreună cu autorul francez Jacky Schwartzmann. Este vorba despre o anchetă care se desfășoară în paralel în România și în Franța, în încercarea de a se dezlega misterul morții unei femeie găsite în portbagajul unei mașini. Fiecare a scris capitolele referitoare la investigația din propria țară. În România, cartea a apărut la editura Tritonic, iar în Franța la Fosse aux ours.
  • Sub Apa Dragonului Strâmb – este un volum de povestiri fantasy și famtastice apărut la Tritonic coordonat tot împreună cu Teo. Include povestiri de la zece autori (din nou, cu tot cu noi). A inclus multe lupte între noi doi, dar a fost finalizat, până la urmă. 🙂

N-am inclus în înșiruirea de mai sus „cartea cu două capete” (în care, dintr-o parte, începe o povestire din Universul Frontierei, iar din cealaltă una din Lumea Tenebrelor a lui Daniel Timariu) , deoarece n-a reprezentat, din niciun punct de vedere, o colaborare. Pur și simplu au fost puse laolaltă două povestiri de la doi autori diferiți.

Săptămâna viitoare voi vorbi despre ce discuții am mai avut cu un autor sau altul, care s-ar putea concretiza în colaborări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *