Un simplu vagabond (I)

Seria polițistă Vagabond (cu un nume nășit de Michael Haulică) se apropie de final. Are un fir principal, care-l urmărește pe detectivul amator Dinu Căbulea, precum și o serie de spin-off-uri. Așadar, la fel cum am făcut cu Universul Frontierei, voi prezenta ce a apărut, în ordinea cronologică a acțiunii. Toate textele, indiferent că e vorba despre romane sau povestiri, au apărut la editura Tritonic.

Vânătorii de capete a fost primul roman al seriei și a fost publicat în anul 2016. Protagonistul, Dinu Căbulea, este un agent de vânzări din Alba Iulia sătul de viața de familie, de serviciu, de rutină. Dornic să trăiască aventurile la care visa în adolescență și pasionat de literatura polițistă, se infiltrează în rândul vagabonzilor orașului pentru a-l descoperi pe asasinul care decapitează oameni ai străzii şi le fură organele, ajutând astfel poliția locală.

Povestea Generalului poate fi citită în antologia Noir de Timișoara, coordonată de Daniel Timariu și apărută în anul 2019. Este un spin-off care-l are ca protagonist pe unul dintre vagabonzii întâlniți în primul roman, cunoscut sub numele de Generalul. Acesta îi relatează lui Dinu povestea care l-a transformat într-un om al străzii pe vremea când locuia în Timișoara.

Apărarea siciliană a fost publicată în 2017 și povestește despre revenirea lui Dinu în sânul familiei și încercarea de a se reintegra în ritmul „normal” al vieții. Cum între timp a devenit prieten cu criminaliștii Marian Duca și Ovidiu Bințințan, își oferă serviciile pentru a-i ajuta să dezlege misterul deceselor unor politicieni din Alba Iulia. Pentru aceasta, apelează atât la rețeaua sa de vagabonzi (în principal la General și la Spătarul Mihali), cât și la un grup de pensionari conduși de Mișu Man, un bătrân pasionat de șah.

Suflețel și Babușka a fost inclusă în proiectul Domino din 2017, unde cinci autori ne-am pus laolaltă personajele seriilor noastre polițiste pentru a rezolva un caz. Acest spin-off este primul text care-l are ca personaj principal pe comisarul Marian Duca, implicat împreună cu inspectorul Bințințan în rezolvarea cazului dispariției unei florărese din Alba Iulia. Dinu apare ca personaj secundar, furnizând câteva informații culese cu ajutorul rețelei sale de informatori formate din vagabonzi și pensionari.

Picătura chinezească a apărut în 2018 și continuă povestea lui Dinu. De data aceasta, el este chemat la București de o prietenă pentru a ancheta dispariția unei chinezoaice din complexul Dragonul Roșu. Lui i se alătură Generalul, Mișu Man, inspectorul Bințințan și Spătarul Mihali, precum și copii ai străzii din capitală.

Printre legende face parte din continuarea proiectului Domino, Misterele Râșnovului, publicată în 2018. Protagonistul acestui spin-off este, din nou, comisarul Marian Duca, aflat cu familia la Brașov, unde dispare un turist cazat la același hotel.

Răsfăț la micul dejun este un spin-off care introduce un personaj nou, ce va putea fi regăsit în al patrulea volum al seriei: Balogh Tünde de la Serviciului Criminalistic al Poliției Municipiului Oradea. Ea este implicată în anchetarea unei serii de decese stranii petrecute în oraș. Povestirea a fost inclusă în 2018 în antologia Gastro Noir, coordonată de Bogdan Hrib.

Femeia din portbagaj este primul roman spin-off și a fost scris împreună cu autorul Jacky Schwartzmann. Versiunea franțuzească a cărții s-a numit Le Coffre și a apărut la editura La Fosse aux ours. Marian Duca este implicat împreună cu un omolog francez la anchetarea morții unei românce găsite într-un portbagaj abandonat din Franța. Inspectorul Bințințan îi este alături, Tünde are și ea o scurtă apariție (mutată fiind în Alba), iar Dinu îi obține câteva informații despre trecutul decedatei.

Săptămâna viitoare voi vorbi, desigur, despre ce va mai urma.  😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *