Un străin în Regatul Assert

(fragment de roman)

Localul Doi Flodey Mov avea un aer straniu. Lumina lămpilor cu gaz îmbrăcate în sticlă colorată crea o atmosferă aparte. O mașinărie gigantică – un fel de caracatiță cu douăsprezece tentacule mecanice – trona în mijloc, iar barmanul folosea un sistem complex de manşe şi volane pentru a servi clienții așezați la mesele din jur.
Arlington apucă să bea un rând de cidru dulce înainte ca Jamaillac să-şi facă apariţia. Era însoţit de un ins înalt, cu părul blond-roşcat. Părea a fi din neamului lui Fjørdur. Pe cap purta o pălărie metalică, gravată cu însemne şi desene necunoscute. Două accesorii telescopice, al căror scop nu-l putea ghici, îi confereau străinului aspectul unui om încornorat. Imaginea avea în ea ceva fioros, mai ales că ochiul stâng era acoperit de un rubin imens, încastrat într-o ţesătură aurită pornind de sub cască, ce trecea peste frunte şi obraz, până la cercelul din ureche.
Când ajunseră lângă el, Jamaillac îl prezentă drept Øthun.
– Semeni cu oamenii din Insula Întunecată, remarcă Arlington.
– Din câte ştiu, sunt veniţi de pe alte meleaguri. Regele vostru i-a tocmit să-l ajute şi le-a dat insula în stăpânire, drept mulţumire.
– Se pare că ştii multe despre noi.
– E o ensiclopedie ambülante! hohoti Jamaillac. De aseea am adüs pe el qü mine. Am ghendit che plase la tine se intrebi la el. In zbor incoase el respüns la atite intrebare!
– Prietenul nostru este prea amabil, zâmbi Øthun.
Faţa lui părea sculptată în piatră, iar uşoara relaxare a muşchilor dată de zâmbet nu-i îndulci decât prea puţin trăsăturile. Arlington observă corectitudinea cu care vorbea limba Regatului.
– Ai mai fost pe aici?
– Nu.
– Ne cunoşti foarte bine graiul…
– Am spus la tine qe el qünoaste totül!
Intervenţia lui Jamaillac îi permise celuilalt să nu răspundă la întrebarea insinuată de Arlington. Acesta nu mai insistă – ar fi fost o dovadă de proastă creştere. Nou-veniţii îşi comandară şi ei ceva de băut – Jamaillac un cocteil dulceag, slab alcoolizat, iar Øthun o băutură foarte tare, din fructe amare.
Discutară despre o serie de lucruri şi Sir Arlington se convinse că străinul ştia, într-adevăr, foarte multe. Jamaillac nu exagerase. Omul era o colecţie de date, poveşti şi legende.
– Presupun că nu ai de gând să stai pe aici un an sau mai mulţi. Cunoştinţele tale ne-ar fi de mare folos.
– Vezi? Am zis la tine…
– Momentan, nu pot. Am treburi grabnice care mă îndeamnă să merg mai departe.
– Măcar o poveste sau două dacă mi-ai permite să notez, îi arătă Arlington maşina de scris legată de braţul stâng. Sau să mă ajuţi să clasific ceea ce mi-a adus Jamaillac din peregrinările sale…
– Arles e savant, explică tuciuriul. Plase la el se stie…
– Am marfă de vândut în târg, se scuză Øthun. Dacă poţi aduce acolo ce ai şi-mi va permite timpul, atunci cu dragă inimă.
Sir Arligton oftă. Dacă s-ar fi întâlnit mai devreme cu străinul, n-ar mai fi dus lucrurile acasă. Aşa trebuia să tocmească alţi sărăntoci să le aducă înapoi la bazar, ca să i le arate. Ridică din umeri, resemnat.
– Şi ce produse ai de vânzare?
– Ünele nemaivezüte! exclamă Jamaillac. Leaqüri miraqüloase si arme südate.
– Da? Ai şi leacuri pentru Regina noastră?
– De ce anume suferă? se interesă cu seriozitate Øthun.
Arlington surâse.
– Deci există şi lucruri pe care nu le ştii.
Străinul zâmbi la rândul său, dar nu comentă.
– Regina n-a avut copii. Iar acum a trecut de multişor de vârsta la care ar mai putea deveni mamă.
Spre surprinderea lui, străinul nu păru dezarmat de cele auzite.
– Asemenea lucruri nu sunt atât de grave pe cât par. Dacă trupul mamei e sănătos în rest, s-ar putea să nu fie o problemă aşa de greu de rezolvat cum s-ar crede.
Atât Arlington, cât şi Jamaillac făcură ochii mari.
– Vrei să spui că ai leacuri pentru asta?
– S-ar putea, admise Øthun. Dar va trebui s-o consult mai întâi pe Regină.
Aburii alcoolului care cuprinseseră mintea assertului se risipiră ca un fum.
– Mă voi ocupa personal să fii primit în audienţă la ea. Asta ar fi… ar fi…
– Ar fi seva de serbetorit! observă cu justeţe tuciuriul şi mai ceru un rând de băuturi.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *