Universul Frontierei mă bântuie de pe când aveam vreo 8 ani. Bine, pe atunci nu-i spuneam așa, erau doar diverse idei de aventuri în spațiu. Pe unele le-am transpus în benzi desenate între 1983 și 1993, altele în câteva texte scrise, iar o serie dintre ele doar le-am notat pentru a fi dezvoltate ulterior.
Între timp, el a căpătat tot mai multă consistență și coerență. Conține deja mai multe povestiri, nuvele și romane, iar altele sunt „pe vine”. În articolul de azi voi prezenta ce a apărut, în ordinea cronologică a acțiunii.
Un bilet de plecare de pe Søregaard a apărut în 2003, în revista Lumi virtuale și prezintă o expediție pe planeta Søregaard, menită să culeagă informații despre ea. Doar că echipajul navei descoperă ceva ce pare a fi o nouă specie, diferită de orice standarde cunoscute de vreun membru al său. Povestirea a fost inclusă în volumul meu de debut, Trilogie (2004) și poate fi citită la ora actuală în Povestiri fantastice (2016, Millennium Books).
Sub cei trei sori ai Søregaardului continuă povestirea anterioară. O a doua expediție este trimisă pe planetă, pentru a-i exploata resursele și a studia rasa indigenă. A reprezentat un experiment din punct de vedere literar, cu unele scene scrise la persoana întâi, altele la a doua, iar altele la a treia. Textul a apărut în 2014 în revista online Ficțiuni.ro, unde poate fi găsită și acum (în numerele 11-13).
Cu drag, pentru Rugh am scris-o special pentru volumul Zeul Kvun (2004). Relatează situația dramatică prin care trece echipajul unei nave care se prăbușește pe planeta Argger. Popoarele indigene, aflate la un nivel destul de barbar al dezvoltării civilizației, se află la un punct de cotitură – cu unele dintre ele agățându-se de tradiții brutale, în timp ce altele ar dori să treacă la un nou pas, să învețe de la celelalte specii întâlnite. Povestirea a suferit o modificare radicală între prima apariție și cea inclusă în volumul Povestiri fantastice, dată de necesitatea de a respecta anumite reguli interne stabilite de mine între timp pentru Universul Frontierei.
Moartea unei prinţese înaripate a apărut 2013 în revista online EgoPHobia. Acțiunea ei se petrece pe o planetă jonneră, în mijlocul unei societăți extrem de rigide, unde un medic uman este angajat să vindece boala de care suferă fiica unui rege. Povestirea poate fi citită în volumul electronic Întâmplări din oceanele timpului (2016).
Frontiera este primul roman, cel de la care seria și-a luat numele. A apărut în 2006 la editura Diasfera, fiind reeditată într-o versiune revizuită radical și dezvoltată în 2017, la editura Tritonic (2 volume). Romanul prezintă încercarea lumilor care compun multiversul de a-l readuce pe acesta la starea de echilibru.
Vraciul de pe norul interior a fost prima carte publicată de mine după o pauză de 8 ani. A apărut în 2014 la editura Tritonic și urmărește aventura unei urkline, o reprezentantă a unei civilizații primitive care nu se mai poate reproduce. Protagonista pornește în spațiu, căutând un leac printre civilizațiile mult mai dezvoltate, cu tehnologii pe care nu le înțelege. A doua ediție a cărții a apărut în 2017 la aceeași editură.
Ultimul flux a apărut în 2016, tot la editura Tritonic. A fost o carte pe care am început-o, apoi mi-am dat seama că trebuia să înceapă din alt punct și am reluat-o, rearanjând o parte dintre capitolele deja scrise, rescriindu-le pe altele și continuând… până mi-am dat seama că nici așa nu eram mulțumit. Și că trebuia s-o încep din alt punct. Așa că am reluat procesul și am fost, în sfârșit, mulțumit. Romanul începe pe planeta Ceòl Mór, afectată de schimbări climaterice dramatice. Ea e populată de linni, o specie oarbă ce trăiește într-un mediu bazat pe compuși ai sulfului. Tehnologia, ajunsă la nivelul de dezvoltare al secolului al XIX-lea uman, nu permite înțelegerea fenomenelor naturale devastatoare, așa încât se cere ajutorul Consiliului Tuturor Lumilor.
Când penele roșii vor plânge, ultimul text publicat, este, deocamdată, și ultimul din punct de vedere al cronologiei. A apărut în 2018 la editura Tritonic, împreună cu o nuvelă din Lumea Tenebrelor a lui Daniel Timariu și prezintă încercarea Consiliului Tuturor Lumilor de a readuce la viață rasa arlot.
Săptămâna viitoare voi prezenta ce mai urmează în acest univers. 😉
Multumesc frumos. E de printat si tinut la loc sigur