La vremea când îmi formam gusturile în materie de literatură am citit, evident, și texte polițiste. Nu m-au captivat – cum n-o fac nici acum – dar au fost modelul după care m-am ghidat atunci când Bogdan Hrib m-a provocat să scriu un roman de gen. Mai precis, am mers pe stilul… hai să-i zic „clasic” de tratare a unui asemenea text, căutând să abordez problema ca într-un roman de Agatha Christie. Și, cum tot aveam proaspăt în minte un festival de SF la care participasem la Râșnov, l-am transformat într-un festival crime & mystery.
Pe lângă faptul că e primul roman polițist scris de mine, Pânza de păianjen mai prezintă o particularitate: este textul meu cu limbajul cel mai explicit. Nu știu dacă am mai spus-o cu alte ocazii – poate doar prietenilor – un limbaj vulgar într-o carte reprezintă, pentru mine, un turn off puternic, chiar un motiv de a abandona lectura. Da, sunt de acord că poate exista un loc unde o înjurătură spusă pe șleau se potrivește perfect, dar, dacă genul acela de exprimare se întâlnește pe tot parcursul cărții, atunci nu e o lectură potrivită pentru mine, indiferent de calitatea literară. Astea sunt gusturile mele.
În romanul despre care vorbesc, am lăsat frâiele mai libere (pentru cei care speră să găsească înjurături la kilogram, îi voi dezamăgi – textul e „mai explicit” decât celelalte ale mele, unde nu se găsește nicio înjurătură, ori maxim una, și niciun cuvânt „urât” spus pe șleau). Am inclus chiar și un gen de scenă care, în mod normal, îmi repugnă – deoarece o asociez cu un comportament suburban, degradant. Pe parcursul scrierii cărții, soția mea a insistat constant s-o introduc, explicându-mi că va aduce sarea și piperul necesare. Manuscrisul era terminat și pregătit să fie trimis editorului când am acceptat, în sfârșit, s-o scriu și s-o inserez acolo unde-i era locul. Îi dau dreptate că se potrivește perfect acolo, că aduce exact plusul de care era nevoie – totuși, la vremea aceea, mi-a displăcut s-o creez și este una dintre foarte rarele scene la care am avut nevoie să mă pregătesc psihic în prealabil pentru a intra în atmosfera necesară.