Retrospectiva anului 2019 – SF&F

Primul volum publicat anul acesta a fost în colaborare cu Teodora Matei. A făcut parte din colecția 3.x a editurii Tritonic – una care includea povestiri scrise de trei autori. Ei bine, noi ne-am gândit că suntem… trei – fiecare separat, plus al treilea împreună. Așa a luat naștere 3.6Afacerile sunt afaceri, textul semnat doar de mine, aparține seriei Cartea haosului și relatează o întâmplare din viitorul distopic al omenirii, prezentând o frântură din viața unui Neguțător. Lună albă, lună stacojie este prima povestire scrisă de mine împreună cu Teodora, undeva prin 2014. Are tente horror și se petrece într-o localitate izolată din Munții Apuseni, acolo unde protagonistul se trezește că a moștenit o casă. Doar că lucrurile nu sunt tocmai curate în satul cu pricina. Al treilea text, cel aparținând Teodorei, se numește Colivia cu vrăbii și este unul polițist (un fel de spin-off al seriei Cazurile și necazurile comisarului Anton Iordan).

Am continuat seria Cartea haosului cu un nou volum, Criptele timpului, apărut la editura Tritonic. Personajul din povestirea Afacerile sunt afaceri, TuRamon, își face apariția și aici. După ce și-a ancorat în realitate tărâmul, Contele Dracula pune la cale repopularea lui, în vederea redobândirii gloriei de altădată, ajutat de Elek. Melisa este supusă unor probe în urma cărora se trezește cu o ceată de companioni ciudați. Diana își intră tot mai bine în rol, devenind o contracandidată serioasă la statului de Regină a Ielelor. Lupul-Singuratic și tocilarii călătoresc în viitorul distopic al celui dintâi, în timp ce în realitatea noastră Sighișoara primește vizita a doi agenți secreți ciudați.

O inițiativă a lui Daniel Timariu și Cristian Vicol s-a concretizat în volumul East of a Known Galaxy, apărut la editura Tritonic – o încercare de reunire a unor texte SF&F aparținând autorilor români și dedicată, în primul rând, promovării pe piața externă (lucru realizat de Darius și Simona Hupov la Eurocon și Worldcon). Toate textele au fost traduse în limba engleză. În ceea ce mă privește, am participat la volum cu The Story of Xieng Baohui (publicată în limba română în 2014-2015 sub numele Povestea lui Xieng Baouhui), povestea unei lumi unde oamenii mor în ordinea în care se nasc.

Clubul Antares din Brașov mi-a făcut onoarea să mă invite și anul acesta să particip la Colecția de povestiri science-fiction și fantasy pentru prietenii noștri Nevăzători. Am acceptat cu mare bucurie, oferind povestirea Jocul viitorului, scrisă în 2014 împreună cu soția mea, Sorina – un text care vorbește despre încercarea a două rase de a găsi o cale de împăcare.

Nic Dobre a coordonat un volum de povestiri SF intitulat Încotro, Homo Cosmicus?, publicat de Incotro, homo cosmicus? - Nic Dobreeditura Libris. Am trimis pentru el Traiectorii de probabilitate, un text despre primul pas făcut de omenire pe o planetă cu condiții similare Terrei. Lucrurile nu merg tocmai bine, iar un accident dă posibilitatea altei facțiuni a omenirii să încerce să câștige cursa spațială. Textul are la bază povestirea Colți și gheare din a doua mea carte, Zeul Kvun (2004).

Tot împreună cu Teodora Matei am pus bazele unui proiect de povestiri fantasy și fantastice, care a adunat laolaltă zece autori (inclusiv noi doi), într-un volum pe care l-am intitulat Sub Apa Dragonului Strâmb, după textul lui Dănuț Ungureanu. Povestirea mea, Prințul din Çeretkipi, constituie o combinație de fantasy și policier. Ea continuă aventurile protagonistului din Străinul palid din Mirabilis, pus acum să ancheteze moartea misterioasă a prințului moștenitor dintr-un oraș-stat port la mare. Volumul a apărut la editura Tritonic.

În încheierea anului, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba a publicat la editura Libris un volum cu texte ale participanților la cercul de scriere creativă Verbum. Una dintre povestirile mele incluse în volum este Doar atât: scriu și prezintă un viitor destul de apropiat în care artiștii sunt nevoiți să creeze opere la comandă – uneori fiind obligați să alterez creații clasice pentru a se potrivi pe gustul clientului.

Așadar, anul 2019 se încheie cu două volume coordonate, un roman, trei povestiri noi, trei reeditări și o traducere în limba engleză.

2 comentarii

  1. Felicitări și un an nou și mai bogat! Cu precădere în povestiri și, de ce nu, romane… SF!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *