De la Sighet la Sătmar

Am cam murit de cald în apartament matrimonial. Deh, se pare că momentele fierbinți la care a fost martoră încăperea au rămas impregnate în aer… 🙂 Măcar am fost inspirat și-am scris un pic la romanul de dragoste.

Ne-am început ziua cu o vizită la Memorialul Victimelor Comunismului din Sighetul Marmației. La fel ca atunci când am vizitat Auschwitz-Birchenau, am avut sentimentul unei experiențe spirituale profunde. O perioadă de analiză interioară, pentru a înțelege de ce atrocități suntem capabili și cât de ușor putem fi manipulați să aplaudăm o „epocă de aur” clădită pe minciună, furt și crimă.

A urmat la rând Săpânța, cu al ei Cimitir Vesel. Sincer, nu mi s-a părut vesel, ci doar mai uman decât cimitirele clasice. Acolo, oamenii și-au descris viețile, cu bune și cu rele, nu e doar ceva fad, cu exprimări clasice și atât. Am admirat în direct pictarea interioară a bisericii, apoi ne-am clătit ochii prin amestecul atât de natural de obiecte meșteșugărești admirabile și chinezării.

În Satu Mare am fost dezamăgiți de imposibilitatea de a vizita Turnul Pompierilor. Dar… sâmbăta e închis. Ne-am străduit o vreme să găsim cazare la pensiuni sau hoteluri, până am găsit un apartament cu condiții super. După un prânz luat la Ali Baba, unde am avut surpriza să constat că porția de mâncare era mai mică decât mă așteptam și frustrarea pe care o am aproape peste tot că salatele nu corespund cu ceea ce însemnă pentru mine o salată (adică ceva acru și sărat), m-am întâlnit cu primul meu editor, Horia Nicola Ursu. Ne-a dus în bârlogul lui, unde am salivat privind rafturile ticsite cu SF-uri. Aș fi rămas acolo să citesc, să citesc, să citesc…

În prag de seară, am mai vizitat un pic orașul, care mi-a lăsat o impresie amestecată, de localitate ce se străduiește să-și regăsească o glorie pierdută de ceva vreme și încă nu știe cum va face asta. Am terminat ziua în superba grădină a localului No Pardon – un loc ce nu e pentru buzunarul meu.

Cam scurt, cam sec, dar… pic de somn. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *