SF, Fantasy & Horror Club Alba

Unele lucruri pur și simplu apar în calea ta și trebuie să te decizi repede dacă sunt o oportunitate de care vrei să profiți sau vrei să le ocolești. Cam așa s-a întâmplat și cu clubul SFFH. Într-o zi, directorul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, Silvan Stâncel, a venit la mine și m-a întrebat direct:

– N-ai vrea să te ocupi de un club SF?

Întrebarea m-a luat pe nepregătite. Evident că, fiind fan înfocat al SF-ului, ideea îmi surâdea. Pe de altă parte, timpul meu e tot mai limitat în ultima vreme, prin urmare nu știam în ce măsură mă puteam ocupa serios de proiect. Și, cel mai dificil, nu prea-mi era clar ce să fac în cadrul lui.

Am luat-o prin eliminare: am stabilit ceea ce știam sigur că NU vreau să fac. Nu voiam să mă suprapun peste alte două proiecte superbe ale bibliotecii, clubul de lectură LecturAlba, condus de Felicia Colda, și cercul de scriere creativă Verbum, condus de Ana-Maria Pienar. Deși unele elemente se puteau regăsi (și chiar era nevoie s-o facă) și în noul proiect, acela doream să fie un aspect secundar – mai curând o rampă, o punte de legătură prin care doritorii să fie îndrumați spre celelalte două activități. De asemenea, știam că nu voiam să semene cu cenaclurile SF cu care am avut de-a face pe parcursul vieții mele. Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar încă de când am ajuns pentru prima dată la așa ceva, pe băncile facultății, mi-am dat seama că e un gen de manifestare cu care nu sunt pe aceeași lungime de undă. Un sfert de secol mai târziu, privind în jur, rămân la aceeași părere. Nu mă refer la ideea de cenaclu, în sine, ci la modul cum am văzut că se desfășoară.

Până la urmă am spus „de ce nu?” provocării și, în luna martie, i-am dat drumul. Desigur, după o discuție lungă privind numele pe care să-l alegem. Acum, ce să zic, recunosc că din capetele a doi artiști (directorul bibliotecii județene este și cântăreț de muzică folk) a ieșit un titlu… mai ingineresc, așa – adică funcțional, nu plin de simboluri și metafore: SF, Fantasy & Horror Club Alba. Dar dacă n-am putut să-i spunem Star Trek sau Star Wars, am zis că mai bine lăsăm așa.

Am avut deja două întâlniri – în martie și aprilie. În prima am discutat despre omul viitorului, iar în a doua despre inteligența artificială – pornind de la filmul omonim datorat „binomului” (că tot e la modă) Kubrick-Spielberg. La ambele a contribuit mult și d-na Rodica Chira, profesor la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, care ține un masterat pe acest gen literar.

Deocamdată, clubul e la început de drum. Prezența este fluctuantă, căutăm cele mai interesante teme de dezbatere, „terenul comun”, ca să zic așa (pentru că, deși din exterior sunt văzute ca fiind același lucru, fanii știu că SF-ul, fantasy-ul și horror-ul sunt mâncăruri relativ diferite). Dar creștem noi mari! 😉

PS: Dacă sunteți din Alba Iulia, haideți și voi la club, vă rog, că mă fac de rușine față de oamenii ăia! 😀

PS2: Lăsând gluma la o parte, dacă vă place măcar unul dintre cele trei genuri, cărțile, filmele sau jocurile de gen, dacă sunteți creatori de SFFH – vă așteptăm cu mare drag! Întâlnirea din luna mai se va ține pe data de 21.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *