O lecție neașteptată

Ieri, la clubul de lectură LecturALBA ținut lunar la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, am trăit o experiență extraordinară. Două eleve minunate, de 9-10 ani, m-au învățat că:
– o carte e mai bună decât un film, pentru că-ți dă voie să-ți imaginezi cum vrei personajele, să le dai ce chip și voce vrei tu, nu unele la care s-a gândit altcineva;
– e bine când o carte are mai puține imagini, din același motiv; și, dacă tot are, măcar să fie alb-negru;
– e mai frumos când paginile unei cărți nu sunt albe – experiența e mai plăcută;
– e mai bună o carte groasă decât una subțire; așa, nu ești nevoit să părăsești curând lumea ei minunată – căci te simți atât de pustiu interior după ce ai terminat de citit!
Le ascultam pe aceste două fete minunate și eram convins că sunt, de fapt, două persoane mult mai vârstnice, înghesuite în două trupuri micuțe. Dar nu, erau copii, cu verva, naturalețea și frumusețea interioară specifică vârstei.
Lor li s-au alăturat trei liceeni cu o sensibilitate sufletească aparte. Unii care n-au simți nevoia să epateze, ci au fost sinceri, recunoscându-și deschis incertitudinile, căutările, visurile. M-am simțit mult mai tânăr la această întâlnire. Am fost tulburat – în sensul bun. Am învățat multe – mai multe decât de la oameni cu experiență de viață.
Am fost sinceri, am fost deschiși, am fost copii, am fost curați. Fără orgolii – chiar și atunci când părerile noastre n-au coincis.
Vă mulțumesc din suflet, dragii mei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *