De Crăciun fii mai bun, prostovane!

Sărbătorile de iarnă reprezintă pastila efervescentă care agită apa vieților noastre. „De Crăciun fii mai bun”, este motto-ul auzit des în această perioadă. Pentru unii, asta înseamnă o purificare fizică și sufletească, în conformitate (sau nu) cu anumite precepte religioase. Pentru alții, reprezintă momentul în care se opresc puțin din cursa zilnică și fac un gest umanitar la adresa unor semeni (săraci, orfani, bătrâni, persoane cu dizabilități, etc.).

Personal, cred că acest „de Crăciun fii mai bun” e un lucru… bun. 🙂 Da, e păcat că doar cu ocazia acestei sărbători se creează un curent în direcția asta. În definitiv, ce ne oprește să încercăm să fim mai buni de 4 ori pe an, ori de 12, ori chiar zilnic? Totuși, decât nimic, e bine și așa. E un început, e un model de la care putem învăța, putem porni extrapolarea.

Dar…

Unii pornesc adevărate cruciade împotriva celor ce vor să fie mai buni de Crăciun. Îi acuză de ipocrizie, îi ceartă, îi… Oare de ce? Dacă nu-ți place motto-ul, nu-l urmezi. Lasă-l în pace pe cel ce-l urmează.

Ei, dar nu pare să fie așa ușor… În ultimii ani văd cum prind tot mai multă putere două curente susținute de oameni care mor de grija altora. Unul luptă pentru sărbători de iarnă democratice, în care nimeni să nu se simtă ofensat de nimic – celălalt luptă pentru a scoate comercialul din Crăciun și a reveni la tradițiile neaoșe.

Prostovan cum sunt, nu pricep niciunul dintre cele două curente. Mai mult, mi se pare că fac același lucru – deși, aparent, sunt antagonice. De ce? Păi… în fiecare dintre ele, cineva nu poate dormi din cauză că un altul vrea să sărbătorească altfel decât el. Unii se bucură de Crăciun, alții de Hanukkah, ori Kwanzaa, Eid-al-Adha, Diwali, Yule, etc. Mie mi se pare tare frumos asta. Nu-nțeleg însă de ce pe alții în deranjează că unul se bucură de Crăciun, altul de Hanukkah, ori… Ce absurd mi se pare ca un creștin să-i facă observație unui non-creștin că spune „Sărbători fericite!”, sau că ultimul se simte ofensat că primul folosește sintagma „Crăciun fericit!” Tu spui cum vrei, sărbătorești ce vrei – eu spun cum vreau, sărbătoresc ce vreau. De ce să mă lupt să interzic ceea ce sărbătorești tu, sau vizibilitatea sărbătorii tale?

Pentru mine, Crăciunul înseamnă miros de cozonaci, de sarmale, de brad și de perdele proaspăt spălate. Înseamnă timp petrecut acasă, cu cei dragi, în jurul bradului împodobit, sub care „Moș Crăciun” a livrat cadourile ce simbolizează cât de mult însemnăm unii pentru ceilalți. Pentru alții. Crăciunul înseamnă colinde, nașterea fiului unui zeu în care cred ei, înseamnă să țină post pentru a se pregăti de această sărbătoare, înseamnă a merge cu smerenie la slujba religioasă. De ce ar trebui eu să râd de cei care sărbătoresc Crăciunul în felul acela, ori să mă declar ofensat de ceea ce fac? De ce ar trebui ei să mă certe că „nu respect Crăciunul” și să încerce să elimine ceea ce ei consideră a di „un Crăciunul comercial, importat de la alții”? De ce să nu acceptăm că fiecare se bucură de altceva, că lucrurile au semnificații diferite pentru fiecare dintre noi? Dacă nu-mi place sărbătoarea de Sf. Valentin, nu-mi cere nimeni s-o țin. De ce mă apuc să lupt împotriva celor pentru care e importantă?

De Crăciun fii mai bun. Sau de ce sărbătorești tu. Lasă-mă să fiu cum mă simt bine. Lasă-mă să sărbătoresc ce vreau, așa cum simt eu că-mi umple sufletul. Nu mă mai băga în cutia ta, ca să fiu fericit așa cum consideri tu că ar trebui să fiu fericit. Fă-mi cadoul ăsta, măcar de sărbătorile de iarnă! Povestește-mi de ce o anumită sărbătoare e importantă pentru tine și spune-mi cum o petreci. Dă-mi o bucată din sufletul tău. Nu mă mai judeca pentru că sunt diferit de tine.

Diferențele ne pot ajuta să nu ne plictisim unii de alții. Să fim continuu fascinați de cel de lângă noi. Să descoperim, mereu, ceva nou.

Sărbători fericite, orice ați sărbători! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *