Jurnal de bord 35

Un nou weekend, un nou festival – de data aceasta prima ediție a AntareSFest-ului ținut la Brașov. Una care am fost curios să văd la ce nivel se va ridica. Impresia pe care mi-a lăsat-o per total a fost una bună. Printre plusuri aș menționa atmosfera caldă, prietenoasă (cu o frumoasă masă festivă de sâmbătă seara); participarea editurilor de profil care, în ultimul an, au ținut stindardul SF-ului în România (Tritonic, Nemira, Pavcon, Crux, Millennium) și a unui număr de sefiști comparabil cu cel de la RomCon; inițiative interesante (parada cosplay, invitarea unui profesor de limba română și a unui reprezentant al bibliotecii județene, prezentarea proiectului pentru persoane nevăzătoare, atelierele, licitația), desemnarea câștigătorilor (categorii clare, nominalizări făcute din timp, transparență, sistem electronic simplu de utilizat, un premiu fizic pe lângă diplomă, premierea unor promotori reali, care merită apreciați și încurajați – Blogosfera SF&F și Bebe Librar 🙂 ). Ca minusuri ar fi, după părerea mea, programul prea încărcat și lipsa de disciplină în respectarea orelor și ordinii prezentărilor; sistemul de sonorizare; unele prezentări și conferințe ținute în același mod plicticos și lipsit de antren; vizibilitatea scăzută pentru cei care nu știau de eveniment dinainte (parțial compensată de fanii SF veniți de departe, unii din Londra sau Montreal).

Greșelile sunt inerente oricărui început, dar eu cred că AntareSFest a început cu dreptul și are șanse să devină un festival important al SF-ului românesc. Iată și lista câștigătorilor:

  • Cel mai bun roman: Dănuț Ungureanu, Noaptea în oraș, fără părinți, ed. Fusion 21
  • Debut: Alexandru Lamba, Sub steaua infraroșie, ed Tritonic
  • Cea mai bună povestire: Cezarina Anghilac, Doar vântul, revista Argos și volumul Cine doarme și visează (ed. Tritonic)
  • Premiul special pentru merite deosebite în promovarea literaturii science-fiction şi fantasy: Blogosfera SF&F şi Haralambie Ionescu

O altă parte bună a festivalului a constituit-o reunirea Valului Tritonic, ceea ce a permis punerea la punct a numeroase proiecte ce se vor materializa în lunile rămase și în anul care vine. Pe lângă asta, unele evenimente din cadrul SIMFEST Târgu Mureș, RomCon Râmnicu Vâlcea și AntareSFest Brașov mi-au dat idei care se vor concretiza în diferite inițiative vizibile pe blog în perioada următoare.

În numărul 78 al Gazetei SF, apărut săptămâna trecută, am vorbit despre volumul de debut al Cătălinei Fometici, Câinii Diavolului. O carte care, în cele trei povestiri ale sale, prezintă în manieră fantastică misterul fiarei din Gévaudan. Mai multe puteți citi aici.

În final, câte ceva despre scrierile mele:

  • Povestirea Doar atât: scriu a fost nominalizată la premiul AntareSFest;
  • S-a lansat Sindromul Charlotte, ultimul volum al trilogiei Omul-fluture;
  • Exemplarele din Frontiera 1 și 2 prezente la standurile Tritonic de la AntareSFest Brașov și Târgul de carte de la Târgoviște s-au epuizat
  • Ambele cărți se pot comanda cu autograf în perioada care urmează
  • Volumul colectiv Domino se vinde foarte bine, un motiv în plus să mă bucur că am făcut parte din proiect
  • Parfumul Cracoviei înaintează ceva mai încet decât îmi planificasem, dar merge în direcția bună; informații despre roman – în curând 😉

 

 

Cam atât, deocamdată. E vremea să mă-ntorc la scris. Și la citit. 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *