Omul de mâine (I)

Cum va arăta omul peste câteva decenii? Încerc să mă gândesc la asta atunci când imaginez lumi pentru povestirile şi cărţile pe care le scriu. Pentru că schimbări vor fi. Unele probabil că vor afecta omenirea în ansamblul ei, în timp ce altele se vor limita la grupuri, sau la perioade scurte de timp.
Tind să cred că omul nemodificat, adică aşa cum suntem majoritatea dintre noi azi, va deveni, în timp, o minoritate. Tehnologia ne conectează tot mai mult cu fiecare an şi deja au început primele combinări. Până la urmă, e mult mai la îndemână ca, în loc de handsfree, să avem un cip implantat în ureche. Sau un cip retinal în locul incomozilor ochelari virtuali. În definitiv, asta se va putea folosi şi la accesarea oricăror dispozitive electronice personale, mult mai uşor decât cu nu-ştiu-câte tipuri de carduri, chei de apartament, de maşină, etc. Tinerii se vor îndrepta spre eficienţă, iar aceasta înseamnă cât mai puţine aparate uşor de purtat care să permită îndeplinirea cât mai multor funcţii.
Înainte, mergeam să stăm la diverse cozi ca să plătim diferite utilităţi. Ulterior, acestea au ajuns să fie concentrate într-un singur loc, la un ghişeu oarecare. Ghişeul a fost înlocuit cu un automat plasat într-un colţ. Apoi a apărut opţiunea de a plăti de acasă, fără a te mai deplasa. Ba, mai mult, chiar posibilitatea de a se reţine automat banii de pe card. E un pas firesc ca actul de identitate, permisul de conducere, paşaportul, cardul de sănătate, cel bancar să se adune pe un singur obiect, scăpând de chinul de a avea grijă de n-şpe lucruri. Dar şi obiectul cu pricina îl putem uita, deteriora sau pierde. Problema se va rezolva simplu – implant sub piele. Un cip – un bob mic, ce nu ne va deranja.
Conectare în orice clipă, de oriunde către orice loc şi rezolvarea oricărei tranzacţii de date într-o fracţiune de secundă – asta pare să fie una dintre năzuinţele societăţii actuale, iar schimbarea omului în direcţia prezentată mai sus e cea mai la îndemână soluţie.
Scrierile SF din secolul XX imaginau oameni augmentaţi cu ajutorul tehnologiei. Cred că ideea nu a devenit desuetă. Există meserii în care este şi va fi nevoie de forţă fizică, ori de rezistenţa corpului la condiţii extreme. Transformarea omului în ciborg va permite lucrul la mare adâncime ori înălţime, ba poate – într-un viitor ceva mai îndepărtat – va ajuta inclusiv la colonizarea sistemului solar. Momentan, lucrurile se limitează la proteze ce suplinesc membre lipsă. Probabil că pasul următor îl va reprezenta dorinţa unor oameni fără probleme fizice de a arăta mai bine ca alţii, de a fi mai puternici. Şi abia apoi se va trece la utilizările menţionate mai sus.
O altă direcţie s-ar putea să ţină în primul rând de modă. Mă refer la dorinţa unor oameni de a-şi grefa organe de animale, ori de a-şi modifica trupul pentru a le semăna acestora. Există deja cazuri, dar mi se pare că încă sunt în faza de tatonare. Pe măsură ce medicina va evolua, perspectivele oferite se vor multiplica. În limitele progreselor ingineriei genetice, cred că e posibil ca şi această direcţie să iasă din nişa modei şi să treacă la aspecte practice, în sensul ajustării biologice a unor oameni pentru a supravieţui în condiţiile diferite ale altor planete.
Tot legat de ingineria genetică, n-aş scoate din calcul clonarea. Momentan, acesta este un subiect considerat delicat, dar, odată cu avântarea în spaţiul cosmic, unde va fi nevoie de resurse umane incalculabile, tind să cred că problemele de moralitate vor deveni mai flexibile.
Cam astea ar fi direcţiile în care cred că poate evolua fizic omul, pentru a rămâne cât de cât apropiat de ceea ce înţelegem azi prin acest concept. Adică fiinţe care – deşi poate am strâmba din nas văzându-ne copia fidelă în faţă, ori un om-pisică, un ins cu braţe uriaşe, capabile să ridice greutăţi ca o macara, ori un altul care, în timp ce vorbim cu el, rezolvă tranzacţii online doar clipind din ochi – le-am recunoaşte ca fiind „înrudite”.
Dar mai există şi alte direcţii, despre care voi vorbi săptămâna viitoare.

Un comentariu

  1. Pingback:Jurnal de bord 26 – Lucian Dragoș BOGDAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *