Povestiri online martie 2017

Gazeta SF nr. 72

AUREL CĂRĂŞEL – Întrerupere de program

Un nou episod din epopeea cuceririi spaţiului de către om, de data aceasta cu o dispariţie în timpul înlocuirii unui emiţător pe suprafaţa Lunii. La fel de bine scris ca şi celelalte texte din seria Galaxia Sudică, dar mi-a lăsat impresia că e doar începutul unei povestiri.

BORISLAV VELIMIROVICI – O nouă specie

Începe ca un fantasy, dar virează pe alocuri spre SF şi reinterpretează mituri într-un mod interesant, chiar dacă nu neapărat original. Plăcută la citit.

VICTOR CILINCĂ – Zombra

Îmi cer scuze de la autor, dar n-am înţeles despre ce o vorba în schiţa aceasta. Nici măcar de ce uneori e Zombra, iar alteori zomba.

MIHAIL TOMA – Foc dezlănţuit

Autorul are un stil bazat aproape exclusiv pe acţiune şi dialog, ceea ce, pentru mine, face lectura extrem de dificilă. Din această cauză n-am reuşit să înţeleg cine cu cine se luptă şi de ce.

Helion Online nr. 70

IOANA VIŞAN – Cum să curtezi o femeie

O zi mai puţin obişnuită dintr-un viitor distopic, în care trebuie rezolvată o problemă ce necesită ieşirea din spaţiul sigur al blocului. Am apreciat faptul că atmosfera nu e una depresivă, ca în majoritatea textelor genului, ci chiar plăcută (odată ce te-ai obişnuit cu premisele). Reuşită

FLORIN PURLUCA – După douăzeci de ani

Un bărbat vinde tot ce are şi-şi duce familia în creierul munţilor, pentru a o proteja de un pericol nenumit, ce pare că urmează să vină. O povestire avertisment despre un alt posibil viitor distopic. Scrisă frumos, în stilul binecunoscut al autorului, dar am senzaţia că am mai citit-o undeva. Recomand.

SIMONA CRATEL – Dumnezeu s-a hotărât să mai facă un copil

Titlul spune tot, dar povestirea îşi păstrează farmecul prin comicul de situaţie. E de ajuns să spun că acţiunea se petrece în zilele noastre, iar Dumnezeu apelează la o agenţie matrimonială. Cred că autoarea merită să exploateze subiectul într-un text mai amplu. Reuşită.

ALIN TEODOR – Mântuire

Destul de bine scrisă, amintind de povestirile lui Ambrose Bierce, dar prea împănată de clişee pentru a putea s-o gust – localitatea izolată din State, părăsită de zeci de ani în urma unui eveniment misterios, turistul curios care începe să caute prin arhive şi, mai ales, referinţe biblice cât cuprinde plus pedeapsa divină…

Revista de suspans nr. 37

GEORGE CORNILĂ – Chiasm

Un adolescent îşi încearcă norocul cu una dintre colegele lui, o fată liniştită, elevă eminentă. Ea cedează, fără a şti că reprezintă doar una dintre cuceririle lui pe bandă rulantă. Şi, când află adevărul, se sinucide. Adolescentul trece peste dramă, convins că nu e vina lui, iar viaţa îşi urmează cursul. Atâta doar că, peste ani, întâlneşte o femeie care seamănă leit cu defuncta. O povestire scrisă superb şi un final excelent (sau „cum poţi evita să mai scrii un episod, dacă ştii să foloseşti fraza perfectă”). Recomand.

OLIVIA HEARTSTORM – Retrospectiva

O fată descoperă că viaţa ei a devenit subiectul principal al manuscrisului unei scriitoare. După confuzia iniţială, lucrurile par să devină interesante. Asta până când apare întrebarea „cine pe cine influenţează?” Viaţa ei face cartea să se scrie într-un fel anume, sau acţiunea cărţii îi afectează ei viaţa? Interesantă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *