Vraciul de pe norul interior

– un volum din universul Frontierei –

26 noiembrie 2017 (prima ediție 2014)

Editura Tritonic

238 pag.

ISBN 978-606-749-288-0

Introducere

Iniţial, romanul acesta se dorea a fi unul dintre firele narative ale unui proiect complex – ceva în stilul seriilor lui Peter F. Hamilton. Am considerat, însă, că nu era momentul potrivit pentru o asemenea întreprindere, cu care aş fi avut şanse aproape inexistente să stârnesc interesul vreunui editor dacă-l duceam la bun sfârşit. Prin urmare, am dezvoltat-o independent. Am terminat romanul în 2012 şi, după ce l-am oferit spre lectură unor membri ai familiei şi prieteni (dintre care unul mi-a sugerat să adaug anumite detalii la final), am bătut fără succes la uşile câtorva edituri. Abia în 2014, cu sprijinul lui Eugen Lenghel, manuscrisul a ajuns la Bogdan Hrib, editorul de la Tritonic, care mi l-a publicat în vara aceluiaşi an şi l-a lansat la Festivalul Science & Fiction de la Râşnov.

Dacă îmi pare rău de ceva este că, înainte de a trimite manuscrisul, am eliminat dedicaţia de la începutul său. Aceasta era adresată scriitoarei Ursula K. LeGuin şi artistului Roger Dean. Atmosfera cărţii este inspirată din lumile celei dintâi – rasa urklinelor constituind o aluzie evidentă la numele scriitoarei – iar titlurile capitolelor şi al cărţii reprezintă trimiteri la diferite opere ale sale. Similar, multe scene de pe planeta roganilor nu sunt altceva decât descrierile unor tablouri ale pictorului ce a ilustrat superb albume rock din anii ’70-’80. În ediția a doua am remediat problema.

Spre marea mea surpriză şi bucurie, romanul m-a adus în atenţia cititorilor de SF din România şi mi-a deschis o serie de uşi, lucru care a dus și la reeditarea sa în 2017.

Intriga

Urklinele îşi află numele abia când vine vremea să dea naştere unor urmaşi. Iar acest nume reprezintă misiunea pe care Lumea lor primitivă le-o încredinţează. Cea care devine Aducătoarea-Leacului va avea de îndeplinit o sarcină ce i se pare peste puterile sale: să-şi părăsească viaţa pastorală şi să se aventureze în spaţiul împânzit cu tehnologii, fiinţe şi culturi complet străine. De reuşita ei depinde supravieţuirea propriei specii, aflată în pragul extincţiei.

Filozofia ei îi permite să vadă universul cu alţi ochi decât speciile ce concurează mereu pentru supremaţie, determinând-o să încerce să îndrepte diferenţele interrasiale mai degrabă spre cooperare, decât spre conflict. Tot ce poate să spere este că asta va fi suficient pentru a o ajuta să surmonteze uriaşa înapoiere tehnologică a propriului popor.

Primire

În 2015, romanul a fost nominalizat la premiul RomCon, iar în anul 2016 a fost în Top 3 bestseller SciFi & Fantasy al editurii Tritonic.

„E o carte pe care o recomand oricui vrea să viseze, să îşi aeriseasca mintea de griji şi neplăceri, să iasa din cercul “biropat” şi să se arunce cu un plescăit zgomotos într-un lac de linişte, miresme îmbătătoare, poveşti nemaipomenite şi sentimente înălţătoare.” (Cristina Mitrea, 4arte.ro)

„A patra carte a albaiulianului Lucian Dragoş Bogdan […] merită tot ceea ce orice autor îşi doreşte de la o carte: succes de public şi de critică.” (Cătălin Badea-Gheracostea, Observatorul cultural / Sfada cu literatura, ed. Brumar, 2015)

„O altă bijuterie cu loc de cinste în bibliotecă.” (Teodora Matei, Gazeta SF)

„Un roman bine închegat, cu o intrigă valabilă care […] transcende de la stadiul metafizic la cel genetic concret, cu o multitudine de concepte introduse gradual, cu lumi exotice şi personaje pitoreşti.” (Alexandru Lamba, Gazeta SF)

„Universul Vraciului de pe norul interior ne prezintă o căutare, aceea a echilibrului contrariilor.” (Rodica Chira, Autres Mondes. Approches SF, ed. Ars Longa, 2015 / TricTac: Journal of World Mythology and Folklore, vol. 8, 2015 / Columna: Finish & Romanian culture / Discobolul)

„Vraciul de pe norul interior conturează un cosmos complex, original, captivant, veridic, care mai poate încă oferi cititorilor frumoase surprize.” (Oliviu Crâznic, Galileo)

Vraciul… îşi ia tot timpul din lume, nu îşi grăbeşte personajele şi nici cititorii, nu îi agresează cu nimic şi dă frâu liber la imagini extraordinare.” (Adina E. Curta, AB News)

„La orice v-aţi aştepta de la un roman SF, lăsaţi toate preconcepţiile deoparte, pentru că această carte este cu totul diferită de orice v-aţi închipuit.” (Andreea Sterea, Gazeta SF)

„Recomand Vraciul de pe norul interior oricui vrea să se bucure de o poveste frumoasă, caldă şi blândă, dar care ascunde numeroase complexităţi şi viziuni asupra vieţii încât să dea de gândit mult, mult timp după terminarea lecturii.” (Jurnalul unei cititoare)

„Nu vreau să spun că Vraciul de pe norul interior ar fi un eşec, dar nici nu pot vedea în el performanţa pe care o aştept de la autor.” (Mircea Opriţă, Helion)

Lucian Dragoş Bogdan creează un SF pentru toţi iubitori geniului, transformându-i în fani ai romanului prin care le dezvăluie un univers nou.” (GoodRead.ro)

„L. D. Bogdan ne propune un roman care îmbină tema contactului între civilizaţii cu space opera, rezultatul fiind o carte de aventuri centrată pe câştigarea nemuririi, condimentată cu fiinţe inedite.” (Puterea)

„Unul dintre cele mai bune romane Sci-Fi scrise de un scriitor român.” (Daniel Timariu)

„Romanul acesta trebuie citit de orice fan SF din România şi nu numai.” (SF, paranoia şi diverse)

„Dacă vrei să citești o carte bună, care să te facă să trăieşti emoțiile alături de personaje, să te bucuri, să te întristezi, să fi speriat, să fi entuziasmat cu ele, „Vraciul de pe norul interior“ e pentru tine.” (Catharsis Writing)

„Să-ţi faci cititorii să se ataşeze de personaje în doar 200 de pagini nu e la îndemâna oricui, mai ales când nu există clasica luptă între bine şi rău.” (Assassin CG)

„M-am atașat de Aducătoarea-Leacului, mi-a plăcut cum a fost prezentată de autor: un personaj pozitiv, mereu cu sete de cunoaștere, o bună prietenă, un camarad de cursă lungă.” (Carolina Bianca Moroianu, Delicatese literare)

Alte ediții

19 iulie 2014

Editura Tritonic

238 pag.

ISBN 978-606-8571-57-7

Comentariile sunt închise.