Exit plus: Povestiri de dincolo

25 noiembrie 2017 (prima ediție 2016)

Editura Tritonic

186 pag.

ISBN 978-606-749-285-9

 

Introducere

La finalul anului 2014, am distribuit pe Facebook un articol ce trata ideea vieții de după moarte. Postarea a dat naștere la o sumedenie de comentarii. Nu mai știu exact cine a fost cel care a observat că, ținând cont că mulți dintre cei ce discutau acolo erau scriitori, s-ar fi putut scrie mai multe povestiri pe tema respectivă. De acolo până la ideea unui volum colectiv a fost un singur pas.

Unii dintre cei care au pornit la drum au renunțat pe parcurs, alți autori au fost invitați pe baza votului celor rămași (doar cei pentru care s-a obținut unanimitate). Unii au acceptat, alții nu. Până la urmă, am rămas opt. S-au stabilit detaliile proiectului și s-a pornit la drum. Ideea de plecare a fost ca fiecare să-și scrie textul propriu, în care protagonistul ajungea să pășească dincolo. La final, urma să existe un pasaj în care toate personajele să se întâlnească.

Deși pornit cu mult entuziasm, proiectul a intrat la un moment dat în standby. O parte dintre autori și-au terminat textele, alții nu. Nu era clar nici către ce editură ne vom îndrepta cu volumul. Pe la începutul anului 2016, cred că Alexandru Lamba a fost cel care a ridicat problema dacă mai ducem lucrurile la bun sfârșit, sau ne luăm fiecare textele și le trimitem care-ncotro. Cumva, flacăra s-a reaprins. Cei care mai aveau de lucru la textele lor și-au terminat treaba și, deoarece autorii abordaseră ideea trecerii dincolo de multe ori în moduri incompatibile unul cu altul, s-a decis renunțarea la pasajul final care ar fi legat toate firele narative.

Marian Truță s-a ocupat de găsirea unei edituri dispuse să publice volumul intitulat Exit: Povestiri de dincolo, plasându-l în cele din urmă la Eagle. John Dobro a realizat ilustrația copertei, precum și ilustrații pentru fiecare povestire în parte. Volumul a fost lansat în 2016 la Final Frontier.

Primul tiraj a fost redus ca număr de exemplare și s-a epuizat rapid. La începutul lunii septembrie 2017 s-a discutat posibilitatea scoaterii încă unui tiraj la Eagle, dar soluția a căzut. Volumul a fost preluat atunci de editura Tritonic, celor opt autori originali adăugându-se și Daniel Timariu. Oarecum firesc, reeditarea a fost denumită Exit plus. O altă modificare a fost aceea că Florin Stanciu a renunțat la pseudonimul Irving T. Creve sub care semnase în prima ediție.

Cuprins

  • O picoteală mai adâncă (Alexandru Lamba)
  • Lumină lină (Dănuț Ungureanu)
  • O noapte fără regină (Florin Purluca)
  • Neobișnuita viață a lui Howard Getternbach (Lucian-Dragoș Bogdan)
  • Soft (Teodora Matei)
  • Fedya (Florin Stanciu)
  • Înaintea Învierii (Liviu Surugiu)
  • Marian Truță (Soledad)
  • A treia stare (Daniel Timariu)

Primire

Puterea efectului de lectură la finalul EXIT-ului stă în acoperirea intervalului dintre Fedya șLumină lină de către celelalte proze: observația este de conținut, într-adevăr, dar se referă și la diversitatea narativă și stilistică a expresiei celorlalți autori.” (Cătălin Badea-Gheracostea, Fantastica)

Alte ediții

3 aprilie 2016, Editura Eagle, 144 pag., ISBN 978-606-8315-80-5

Comentariile sunt închise.