Cartea haosului

25 martie 2018

Editura Tritonic

230 pag.

ISBN 978-606-749-321-4

Introducere

Nu-mi mai amintesc exact în ce context am ajuns să discut cu fiica mea, Anya, despre posibilitatea de a scrie un text de genul cărților și filmelor care o atrăgeau la vremea respectivă. Cred că era perioada în care urmărea saga Amurg. Fiica mea era atrasă și de filmele horror. Mie nu-mi plac, că sunt prea fricos de felul meu, dar m-am uitat la unele producții de gen împreună cu ea, tocmai fiindcă îi plăceau. Revenind la discuția pomenită anterior, la finalul ei i-am promis Anyei că voi scrie o povestire pentru adolescenți, cu vampiri și cu oareșce înclinații horror.

Habar n-aveam la vremea aceea ce-aș fi putut inventa. Știam doar că nu-mi doream să merg pe versiunea actuală a vampirilor nesiguri, umanizați, răi dar buni. Pentru mine, imaginea vampirului a rămas aceea a unui individ plin de prestanță, puternic, cu o inteligență malefică – dar nu pentru că e malefic per se, fără justificare, ci pentru că așa îi impune locul său în lume. La fel cum leul ucide antilopa pentru că, altfel, ar muri de foame.

Au trecut doi sau trei ani de la discuția cu pricina, fără să mi se concretizeze o idee anume în ceea ce privește textul. Cu excepția câtorva amănunte: renunțasem la ideea unei povestiri și aveam în plan un roman. De fapt, chiar o potențială serie. Mai știam că ar fi fost bine să lucrez puțin la stilul meu de scris pentru a mă apropia mai mult și de publicul adolescentin. Ar fi fost indicat să intru în miezul acțiunii de pe prima pagină, nu să duc lucrurile încet-încet și să demarez abia din capitolul al treilea sau al patrulea, cum obișnuiam s-o fac. Apoi, să reduc descrierile și panseurile filozofico-moraliste, scoțând în prim plan acțiunea și dialogul.

O vreme, am cochetat cu titlul Multivers. Apoi a început să mi se creioneze în minte un subtitlu: Cartea haosului. A durat destul de puțin până să-l transform pe acesta în titlu definitiv. Când am început să public fragmente din roman pe Wattpad – după ce scrisesem 2-3 capitole – deja îl foloseam.

Romanul a fost lansat în cadrul Târgului de carte SF&F Final Frontier, pe 25 martie 2018.

Intriga

O tânără moare în urma unui ritual satanist, iar o alta este dată dispărută. Cetatea Sighișoarei este martora unor evenimente aparent fără legătură între ele, dar prea stranii ca să fie pure coincidențe. În spatele lor pare să se afle un caiet plin cu schițe de creaturi – unele familiare, cum ar fi vampirii, ielele și vârcolacii, altele necunoscute. Iar lumea pe care o cunoaștem e pe cale să se schimbe.

Primire

„O carte minunată, pe care o citești cu drag și curiozitate chiar dacă ai trecut de mult de vârsta publicului țintă.” (Cristina Mitrea, 4arte.ro)

„Dacă vă plac romanele YoungAdult sunt convins că o să fie pe gustul vostru. Îmi place stilul lui [Lucian-Dragoș Bogdan], cum creează metaforele, cum dozează suspansul.” (Allex Trușcă)

„O poveste atrăgătoare prin însuși stilul abordat, cu un univers populat de creaturi fantastice, care se mișcă natural printre oamenii obișnuiți, o poveste scrisă cu nerv, cu întorsături neașteptate de situație, împletind firesc normalul cu supranaturalul.” (Goodreads)

Comentariile sunt închise.