Biografie

M-am născut pe 16 iulie 1975 în Alba Iulia, Alba. Încă de mic am fost pasionat de desen şi, la şase ani, am realizat prima mea bandă desenată, pe care am ortografiat-o Fîăt Frumos şi a beneficiat de o copertă făcută de tata, care era inginer proiectant. În aceeaşi perioadă am văzut filmul Războiul Stelelor: O nouă speranţă, care m-a impresionat profund. Benzile mele desenate au început să vireze tot mai mult spre SF, alimentate şi de pasiunea făcută pentru cărţile lui Jules Verne.

La începutul anului 1986, o vecină m-a întrebat de ce nu încerc să scriu. M-am străduit să transpun în roman BD-ul la care lucram atunci, dar n-am dus la bun sfârşit sarcina. Totuşi, în 1987, am scris povestirea Triunghiul Bermudelor, pe care am trimis-o la concursul de proză SF organizat de „Almanahul copiilor”. În iarna anului următor, povestirea avea să fie menţionată la Poşta redacţiei, iar eu am luat asta ca pe o încurajare. Am continuat să scriu sporadic povestiri şi, la finalul anului 1988, m-am apucat să fac o revistă proprie, Galacticus, care conţinea povestiri, benzi desenate şi articole ştiinţifice. Revista a ajuns până la numărul 24, la ultimele numere reuşind să-l cooptez şi pe fratele meu.

În primăvara anului 1990 am ajuns la concluzia că n-am talent la scris şi am decis să renunţ la această îndeletnicire. Hotărârea m-a ţinut până la finalul verii, când povestirea Fly-game sau cine l-a ucis pe G.P. Trott a lui Duşan Baiski m-a impresionat atât de mult, încât am scris Experimentul. În 1991, această povestire, o versiune revizuită a Triunghiului Bermudelor şi încă două povestiri aveau să intre în topurile concursului Best din cadrul emisiunii „Start spre extraordinar” a postului de radio România Tineret. În 1991, cu sprijinul mamei mele, am publicat Triunghiul Bermudelor în nr. 17 al ziarului local Alba Forum. Dacă acesta a fost motivul pentru care ziarul n-a mai apărut ulterior, încă este un mister neelucidat. Tot atunci, după ani şi ani de ascultat Beatles, Queen şi Pink Floyd, am decis că m-am îndrăgostit de muzica rock.

În 1993, am absolvit secţia de matematică-fizică a liceului „Horia, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, apoi – între 1994 şi 1997 – am urmat cursurile Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj Napoca, luându-mi licenţa în management. În ultimul an de facutate am citit Daodejing şi m-am bucurat că am descoperit o filozofie care descria lumea aşa cum o vedeam eu.

Revenit la Alba Iulia, am urmat un curs de analist programator şi, în 1998, m-am angajat ca inginer de sistem la liceul pe care-l absolvisem. După un an m-am căsătorit cu Bianca şi m-am mutat la o firmă de IT, unde am lucrat în programare până să fiu chemat în armată. În anul 2000, după naşterea fiicei mele, Anya, am trecut la altă firmă de IT, unde am lucrat iniţiat ca vânzător şi, ulterior, ca director de marketing şi vânzări. Tot de atunci, timp de şase ani, am realizat caricaturi pentru ziarul Informaţia de Alba.

Între 1992 şi 2000, am publicat sporadic povestiri în revistele Luceafărul, Anticipaţia şi Discobolul, apoi, din anul 2002, am trecut la mediul virtual. O serie de povestiri mi-au apărut în limba română pe site-urile Sfera Online, Imagikon, Avangarda, Lumi Virtuale, sau în traducere pe Phantazm (Danemarca), Cosmic Cafe şi Muse Apprentice Guild (SUA). Pe parcursul anului 2003, cu sprijinul scriitorului Ovidiu Bufnilă, am condus în calitate de redactor-şef site-ul Wordmaster, colaborând cu Roxana Brînceanu, Mircea Pricăjan şi diverşi scriitori din străinătate.

În 2004 am reuşit să public un prim volum de povestiri SFFH, urmat la scurt timp de un al doilea şi de un roman. Apoi, deşi am continuat să scriu, a venit o perioadă de şapte ani de secetă publicistică. Divorţat de la finalul anului 2004, am preferat să mă concentrez pe alte lucruri legate de viaţa personală – în anul 2008 am devenit maestru Reiki, din 2009 am început să colaboreze la proiectul Wikipedia, am urmat cursuri de tehnician maseur şi am decis să fac o schimbare radicală din punct de vedere profesional, angajându-mă ca educator la un centru de recuperare pentru copii cu dizabilităţi (unde am ajuns, ulterior, şi coordonator). În 2010 m-am căsătorit cu Sorina, iar în anul următor ne-am deschis propria afacere, de flori şi produse artizanale.

Am revenit la pasiunea pentru literatură în anul 2013 şi, de atunci, scriu cu regularitate în reviste online şi tipărite, antologii, almanahuri şi volume colective. Anual public câteva cărţi – singur, sau în colaborare cu diverși autori (în special cu Teodora Matei) – lărgindu-mi repertoriul de la SF către genurile poliţist şi de dragoste.

Comentariile sunt închise.