Bookfest Timișoara 2018

Weekendul trecut s-a desfășurat la Timișoara târgul de carte Bookfest… Hm, ce-am spus sună a pleonasm… În fine, nu asta e important. Mi-am luat tolba cu povești la spinare și am poposit pe malul Begăi, unde m-au așteptat Daniel Timariu, Lucian-Vasile Szabo și Cătălina Fometici. Plus Darius Hupov – sau Luca Dezmir depinde cu care dintre cele două nume își semnează cărțile. Vreme frumoasă, mâncare bună, înghețată delicioasă… Și-am aflat că sirienii din Banat nu-s ca turcii din capitala unirii. La Alba Iulia, kebabul se face și cu falafel. Pe Begheu, cererea mea a fost o adevărată blasfemie: falafelu-i falafel, iar kebabul e kebab. Cu carne, nu cu perversiuni…

Să revin, însă, la târg. Lume nici prea multă, dar nici prea puțină. Firește, în ceea ce privește grupul nostru, majoritatea celor ce ne-au vizitat au fost prieteni de-ai amicilor timișoreni. Oameni faini, și unii, și alții. Tenebrele lui Daniel au făcut furori. De așteptat, ținând cont că Timișoara este locul de desfășurare al acțiunii. Cătălina cu al său fantasy și gotic a atras, la rândul său, numeroși iubitori ai lecturii. Și, mai ales, a adus pe-acolo prieteni devoratori de carte ce cred că și-au cumpărat o bibliotecă nouă după evenimentul acesta. Cât despre Lucian, el ne-a făcut cunoștință cu omeni de vază ai orașului – fie ei personalități culturale sau profesori universitari. Poveștile sale ce îmbină realismul cu fantasticul, profitând de experiența jurnalistică, au avut mare trecere.

În ceea ce mă privește, m-am scăldat în amabilitatea lor de a le povesti doritorilor despre snoavele cuprinse între coperțile cărților mele. Am încercat să vrăjesc, atât cât m-am priceput, cititori opriți lângă noi, cu voie ori fără de voie. Pe unii i-am făcut destul de curioși încât să arunce un ochi peste isprăvile mele, alții sper că-mi vor fi ținut minte numele și o vor face cu o altă ocazie.

Dintre cei aflați în prima categorie, majoritatea s-au orientat spre volumul Ciudatul caz al umbrelor. Când penele roșii vor plânge. Neștiind dacă să aleagă Lumea Tenebrelor sau universul Frontierei, au decis să testeze câte o nuvelă din fiecare serie, urmând să vadă care dintre ele îi va convinge. Să sperăm că ambele.

Următoarea pe listă a fost Cartea haosului. Deja am primit un feedback care spune „am citit 160 de pagini, îmi place mult”. Asta după ce vineri mi-a mai venit un mesaj de la alt cititor, ce a dorit să mă felicite pentru că ar fi una dintre cele mai bune cărți scrise de mine și că e exact ce trebuie pentru genul abordat. Yupiii!

Se pare că oamenilor le plac poveștile care se-ntâmplă pe meleaguri autohtone. Li se pare incitantă ideea ca orașele de pe la noi să ascundă întâmplări la fel de „serioase” ca acelea de „dincolo”. S-a văzut asta în interesul arătat pentru Tenebrele timișorene ale lui Daniel, cadrul sighișorean al Cărții haosului, dar și în aventura albaiuliană a seriei Vagabond. Pentru că, da, Vânătorii de capete și Apărarea siciliană au fost următoarele pe lista cărților mele ce au stârnit interesul cititorilor la acest târg.

Una peste alta, Bookfest Timișoara a fost o experiență plăcută. Le mulțumesc celor ce s-au oprit să schimbăm o vorbă și mi-au acordat încrederea lor de a parcurge rândurile adunate de mine între copertele unei cărți sau a alteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *